DEBATT

Deilig er indignasjonen

Hvis media overhodet skal lage storoppslag om detaljer i enkeltskolers juleavslutninger, så må de i hvert fall være påpasselige med å kontrollere fakta ordentlig og korrigere feil i ettertid. 

DEILIG: Heikki Holmås (SV) Christian Tybring-Gjedde (FrP), statsminister Erna Solberg (H), Øyvind Halleraker (H) og stortingspresident Olemic Thommessen synger «Deilig er jorden» under julelunsjen på Stortinget i Oslo desember 2013. I år ble samme salme et stridens eple etter påstander om at den ble «sensurert» på grunn av sitt religiøse innhold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DEILIG: Heikki Holmås (SV) Christian Tybring-Gjedde (FrP), statsminister Erna Solberg (H), Øyvind Halleraker (H) og stortingspresident Olemic Thommessen synger «Deilig er jorden» under julelunsjen på Stortinget i Oslo desember 2013. I år ble samme salme et stridens eple etter påstander om at den ble «sensurert» på grunn av sitt religiøse innhold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den store snakkisen på sosiale medier på kvelden 14. desember, handlet om semesteravslutningen på Nylund skole i Stavanger, der vi fikk høre at «ord som «nisseunger», «julenissen» og «julen» er tatt bort fra kjente julesanger. Og «Deilig er jorden» får ikke elevene synge. Den skal bare nynnes». Saken ble først slått opp av Stavanger Aftenblad, og ble umiddelbart fulgt opp av de fleste andre nettaviser og havnet høyt oppe på diverse nettforsider.

Men etter bare noen timer kom det diverse kontrabeskjed-artikler, der rektor på skolen forklarte at det hele var snakk om en misforståelse: De «sensurerte» sangversjonene var bare blitt produsert som et internt arbeidsdokument, for å illustrere hvordan det ville sett ut hvis man skulle luket ut alle slike ord. Konklusjonen hadde blitt at dette ikke var noen vei å gå, og de hadde bare blitt lagt ut (i ukeplanen til kun én av klassene som skulle øve på dem) ved en misforståelse fordi én av lærerne hadde vært sykmeldt og ikke fått med seg diskusjonen/konteksten.

Når det gjaldt «Deilig er jorden», så forklarer skolen at det er riktig at den kun skulle nynnes – men det var ikke fordi man hadde «sensurert» teksten, men fordi arrangementet skulle inkludere en vuggesang som skulle nynnes som kanon av elevene, og man valgte seg «Deilig er jorden» til dette formålet. Man hadde altså ikke først bestemt seg for «Deilig er jorden» og deretter «forbudt» teksten, men derimot først bestemt seg for å nynne en eller annen velkjent melodi, og så plukket ut «Deilig er jorden» blant diverse aktuelle kandidater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer