Deilig er jorden i Herborgs verden

BERGEN (Dagbladet): Hun har sjarmert publikum i senk med sin kabaret, spilt inn 14 millioner kroner i billettinntekter og solgt til gull av cd-plata «Herborgs verden». I går avsluttet Herborg Kråkevik (24) sitt triumfår med å trollbinde torget i Bergen.

Himmelen kledde seg om fra grått til djup blå i går julemusikant-ettermiddag. En liten stjerne skinte langt der oppe, på scenen lyste også en fin Hardanger-stjerne, en nervøs Herborg Kråkevik.

- Jeg var her i fjor og hørte Sissel, og jeg hadde store betenkeligheter med å si ja, men jeg følte det gikk bra, sa Herborg etter at 52000 kroner var i gryta og hun var på vei til tradisjonell julefeiring - i pyjamas - hjemme i Jondalen.

Julemenneske

- Jeg er et utpreget julemenneske. Jula skal alltid være sånn den alltid har vært, men det synger vel på siste verset nå. Familien vil vel snart at jeg skal hjelpe til i stedet for å gå rundt i pyjamas, spise snop og se på Askepott klokka halv elleve på formiddagen. Men jeg skal gjøre det i år også, sier Herborg og stråler.

- Ettersom jeg nærmer meg et kvart århundre, er det kanskje på tide å bli voksen. Men jeg liker så godt å leike unge i jula, sier Herborg etter at Ole Bulls plass i Bergen har vist at de setter pris på artistinnvandreren fra Jondalen, c/o litt nedenfor Hardangervidda vest.

Herborgs jubelår

1998 var året da Herborg ble den nye yndlingen, den nye storsjarmøren, den nye Wenche Foss, den nye superdivaen - ja, av superlativer er de fleste blitt brukt om Herborg og hennes verden i løpet av året.

Etter bruddet med Kenneth Sivertsen ble Herborg løftet til nye høyder i forbindelse med premieren på intimkabareten «Herborgs verden». Både Kjendis-Norge og et samlet pressekorps hyllet som en fetert primadonna. Til sammen solgte enkvinneshowet 48000 billetter, noe som ga 14 millioner kroner i billettinntekter. I tillegg bød året på cd-suksess, overlegen programledelse av Spellemannprisen og generell superstjernestatus.

Men likvel var det en nervøs Herborg som inntok julemusikant-scene i Bergen i går ettermiddag.

Skuffet over Bondevik

- Jeg er alltid litt nervøs før jeg går på en scene, og dette var uvant ettersom det nesten var sånn Rolling Stones-scene og utendørs. Mest nervøs var jeg fordi jeg hørte Sissel synge her i fjor, men det gikk vel bra. Det beste var at jeg fikk lov til å være med og støtte Frelsesarmeen, sier Herborg, som ikke lot anledningen gå fra seg til å snakke litt alvor midt oppi all førjulskosen.

- Nå skal vi synge «Deilig er jorden», den kan være vanskelig å synge når vi ser hvordan verden er. Det er jo ikke lenge siden det var noen som bombet et annet land. Du kan mene hva du vil om det, men vi må aldri glemme å huske på at det er mennesker som dør. Og ikke politikerne, var Herborgs budskap fra scene vest.

Og bergenserne så ut til å svelge godt unna. Spesielt han mannen som hadde en ferdigutfylt sjekk på innerlomma. Pålydende 10000 kroner.

- Jeg har også rost Kjell Magne Bondevik mange ganger, men etter det som skjedde i Irak er jeg skuffet over ham og regjeringen fordi de støttet aksjonen, sier Herborg.

- Er du også et kirkemenneske i jula?

- Nei, jeg går aldri i kirken på julaften hjemme i Jondalen, det er ikke tradisjon, men familien går i kirken førstedag, sier Herborg, som siden mars i år har spilt 152 forestillinger av «Herborgs verden» i Oslo og Bergen.

Nå merker hun det, og gleder seg til en lang juleferie fram til 11. januar, da prøvene på oppsetningen «Romeo og Julie» tar til igjen. Premiere i mars.
- Nå merker jeg at jeg er sliten. Siden slutten av november har det vært doble dager. Teaterprøver på dagen og forestillinger om kvelden. Det går utover konsentrasjonen, så nå skal bli kjempefint med ferie hjemme sammen med den nære familien og tante Grønn, tante Blå og tante Fiolett.

- Og i kveld blir det pommes frites og pinnekjøtt hjemme?
- Neida, vi har ikke pinnekjøtt før i morgen. Julaften spiser vi noe som du sikkert kommer til å stusse over, lutefisk, potetkaker, melkeboller og risengrynssuppe. Det er fast tradisjon, sier Herborg.

Autografer

Og hadde vi ikke blitt så fordømt sjarmert av henne, så skulle vi ha spurt om kjærester og alt annet som er viktig. I stedet fikk Idar cirka ti år et ettertraktet navnetrekk. Med topplua godt dratt nedover øra kom han og spurte pent om han ikke kunne få Herborgs signatur, med ordene «jeg har Wenche Foss' autograf, og da må jeg også ha din».

- Ja, det må du jo, svarte Herborg og lo.

Diva? Ikke akkurat, men hun blir å se Norge rundt til høsten på turné med «Herborgs verden». Og kanskje som julemusikant i Jondalen. Med pysj.

ASKEPOTT:</B> Herborg mente det var som å hoppe etter en eller annen Wirkola da hun i går fulgte opp Sissels Kyrkjebøs suksesskonsert på samme sted for nøyaktig et år siden.