Deilig gufs i nord

HARSTAD (Dagbladet): I kveld har Madrugada sin offisielle turneåpning i Tromsø, men allerede i går tjuvstartet årets norske rockkometer turneen i Harstad. Med vokal-unikumet Sivert Høyem i spissen brukte bandet kort tid på å vise at de også er blant landets ledende liveband.

Madrugada er like mørke, kjølige, mytiske og forføreriske som landsdelen de kommer fra. Nå har de også bevist at de kan levere varene live. Bandets konsert under Bylarm i Stavanger i februar i år viste et uferdig og bleikt orkester, men nå har de fått et autoritært og suggerende drag også live.

Selv om det er på det rene at de ikke akkurat fikk gratishjelp av Harstad-studentene.

Nesten gull

Det er svært sjelden at et norsk debutband har teften av gullplate allerede ved turneåpningen. Men Madgrugada er nå bare fattige 800 eksemplarer unna det gjeve trofeet. Skjønt var det egentlig turneåpning i går? Selvfølgelig var det det. Grunnet dårlig sjøltillitt fra managmentet og plateselskapets side hadde man forsøkt å holde gårsdagens premiere skjult for pressen. Det var det liten grunn til.

Gitarist Robert S. Burås og resten av gjengen låter tungt selvsikre allerede i åpningslåta «Quite Emotional» ved kvart på elleve-tida. Andrelåta er den som virker som en selvskreven førjulshit, den REM-nydelige «Electric». Lyssettingen er dunkel, men Høyem viser en nydelig ro og innlevelse når han synger tekstlinja «Holding on to you again». Det er enkelt, det er sagt 100 ganger før, men det har man null problemer med å takle når Madrugada tolker og stjeler på en så stilfull måte. Deretter hiver de seg på hesteryggen i «Strange Colour Blue», viser evne til voldsom dynamikk, får fram skrekkfilm-vibber med Høyems lommelykt som eneste lyseffekt og skaper et lydbilde som gir følelsen av at gamle Erik fyker gjennom lokalet.

Deretter er det over i taffel-country i neste låt, og Sivert Høyem viser at han kan være alt fra en stillfaren, mørk predikant til en forførende crooner.

Ufokusert

«Beautyproof» sliter de litt med å få til. Overgangene er lurvete, lyden skral og bandet henger ikke helt sammen. Heller ikke en annen kraftrocker som «Belladonna» er optimal. Nordlands nye rockehelter får da heller ikke akkurat gratishjelp av et stusselig ufokusert publikum.

Madrugada har litt å gå på, og de fikser de neddempede låtene bedre enn de mer volumiøse låtene foreløpig. Den som våger å lytte vil uansett bli sugd inn i bandets verden, fylt av fysisk rock, sanselig rock, muskelrock og machorock. Eller for den saks skyld i psykdelisk rock, som den Doors-inspirerte «Salt», en av kveldens høydepunkter.

TJUVSTART: Sivert Høyem og Madrugada startet sin Norgesturné i går.