Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Deilige mørketid!

Her kommer Samelands neste popstjerne!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Mari Boine har lenge hatt status som Samelands popdronning, med god grunn. Med denne utgivelsen melder Ann-Mari Andersen (34) fra Kautokeino seg som en utfordrer til tronen. Men ikke fordi musikken hennes har basis i samisk tradisjon, i uttrykk ligger Andersen nærmere Silje Nergaard enn Boine.

Andersen vant Sámi Grand Prix i 1993, har opptrådt under Samisk musikkfestival en rekke ganger og sang i 2000 i musikk-kabareten «Beaivvás badjána» på Sámi teater. I motsetning til Boine og den samiske gruppa Intrigue, som lanserte sin tunge «heavyjoik», har Andersen ikke en eneste joik på sin plate. I stedet mikser hun og produsent og arrangør Svein Schultz pop, country, jazz og en dæsj elektronika på en elegant og fiks måte, med catchy refrenger, deilige, svevende lydbilder og en flott vokal.

At Andersen synger på samisk er neppe kommersielt fundert, men det gir utvilsomt albumet en eksotisk dimensjon. Tekstene er dessuten oversatt til engelsk i coveret. Og på tampen av dette musikkåret er det interessant å kunne utnevne en av låtene fra denne plata til en av årets beste norske countrylåter! «Mun ja don» er en duett mellom Andersen og Nils Henrik Buljo, med herlige, tilbakelente steelgitartoner fra Bjørn Charles Dreyer og Schultz på keyboard og programmering - i spissen for et kompetent band. Men aller best er nok likevel «Mailbmi mavssaha» , med et catchy refreng der Andersen får brukt stemmen sin effektivt.

Oversatt til engelsk betyr «Ija Hearva» «Beauty Of The Night». Tenk å snu mørketida til noe så vakkert som dette!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!