Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Dejligt» for norske bøker

Danskene synes nordmenn er snobbete, selvopptatte og arrogante. De synes vi skryter for mye, har underlig humor og er gjerrige.

Dette var det nedslående resultatet Norges Eksportråd fikk da de lot et analysefirma undersøke danske holdninger til nordmenn. I undersøkelsen som ble presentert tirsdag, kom det også fram at danskene synes vi er oss selv nok og tror at vi er verdens navle.

  • Men med norske forfattere er det noe annet. Dem har danskene sans for. Mer til, de elsker store norske skribenter. Siste ut er Politikens anmeldelse av Dag Solstads roman «T. Singer».

«Dag Solstads nyeste roman observerer briljant og hjerteskjærende den ensomhetens avmakt som ikke kan artikuleres,» skriver kritikeren Søren Vinterberg. Han slår fast at Solstad har skrevet en mesterlig roman. Anmelderen mener at boka om bibliotekaren på Notodden og hans liv som driver forbi, er den mest konsekvente av Solstads romaner om desillusjon og «forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige». For øvrig tittelen på Solstads roman fra 1984.

  • Tidligere i sommer skrev den danske lyrikkanmelderen Lars Bukdahl en anmeldelse av Jan Erik Volds diktsamling «I Vektens tegn» her i Dagbladet. Bukdahl skriver:

«Hvorfor er Vold ikke dansk, - hvis det ikke var for at han fantes i Norge og i enhver forstand er sterkt leseverdig, hadde vi vært nødt til å finne ham opp selv.»

  • Kjartan Fløgstad har fått mange strålende omtaler i Danmark. Da «Kron og mynt» kom på dansk i fjor høst, skrev Politikens anmelder dette:

«Kjempekrøniken er vidunderlig i sitt vitebegjær, en lystvandring fra astrologien og geologien til kunsthistoriens mest eksotiske underavdelinger.»

  • Den danske begeistringen for norsk litteratur har også gitt seg utslag i en viss skepsis til om nordmennene egentlig fatter storheten hos egne forfattere. I forbindelse med nominasjonene til Nordisk Råds litteraturpris i fjor karakteriserte kulturredaktør Jes Stein Pedersen det som både en gåte og en skandale at Norge ikke hadde nominert Jan Kjærstad eller Erik Fosnes Hansen til prisen.

«Forbigåelsen av Kjærstad er så skandaløs at det herfra skal lyde en oppfordring til medlemmene av det danske bedømmelsesutvalg om å innstille Kjærstad, hvis ikke nordmennene selv gjør det,» skrev Pedersen.

  • Ikke rart at vi tror vi er verdens navle.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media