DVD: Bright young things
DVD: Bright young thingsVis mer

Dekadent og tidløs satire

«Bright Young Things» er en film om fullstendig hjernedøde unge mennesker.

|||DVD: Stephen Fry har lang og solid bakgrunn som skuespiller. Men han har også skrevet flere romaner, laget tv-serier — og forsøkt seg som regissør. Så langt er dette hans eneste forsøk, og selv om den er langt fra klassikermateriale, har den kvaliteter som gjør den verd å se nærmere på.

Fry har sjøl skrevet manus basert på satiremesteren Evelyn Waughs roman «Vile Bodies» fra 1930. Det dreier seg om mellomkrigstidas rike, pene og fullstendig hjernedøde unge mennesker. Det vil si, de er ikke hjernedøde, de har bare aldri blitt nødt til å bruke de små grå til å tenke på noe annet enn hva de skal ha på seg på neste party. Livet er en fest, til virkeligheten eksploderer i form av 2. verdenskrig.


«Bright Young Things» har mye bra i seg. Fry har høyt utviklet sans for Waughs knusktørre og drepende satire, og lykkes i å aktualisere tematikken. Men det er helt tydelig at regissørens styrke ligger i hans arbeid med skuespillerne. Så har han også fått med seg et pent knippe av Englands beste, både i bi- og hovedroller.