SJELDENT: Yama Wolasmal mottar hatefulle ytringer en sjelden gang. Et tilfelle var særlig ille, forteller han. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
SJELDENT: Yama Wolasmal mottar hatefulle ytringer en sjelden gang. Et tilfelle var særlig ille, forteller han. Foto: Morten Rakke / DagbladetVis mer

Yama Wolasmal:

Deler etter rasistisk klage: Utsatt for fake news om sextrakassering

NRK-kolleger med minoritetsopphav deler sine erfaringer etter «rasistisk» klage mot Fredrik Solvang.

- Jeg har dessverre opplevd liknende holdninger fra tid til annen, sier Yama Wolasmal (36), nyhetsanker i NRK.

Tirsdag skrev Dagbladet om at Kringkastingsrådet hadde mottatt en graverende klage fra en seer mot NRK-programleder Fredrik Solvang.

Der brukte seeren nedsettende karakteristikker av «østlige mennesker» som forklaring på det han mente var «nedlatende og hånlig» behandling fra Solvang mot stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Solvang selv opplyste at klagen gjorde ham sint og lei seg, selv om ytringer av denne arten er sjeldne.

- Vi bør ta på alvor at denne formen for reinspikka biologisk rasisme finnes, den bør påtales og slås ned på, sa han.

Klageren selv la seg flat da Dagbladet kontaktet ham. Nå deler flere av Solvangs kollegier med ulik bakgrunn enn etnisk norsk sine erfaringer med hatefulle ytringer.

«Det groveste»

I jobben som nyhetsanker i Dagsrevyen på NRK blir Wolasmal eksponert for flere hundre tusen mennesker på en gang. Noen svært få av dem kommer med stygge bemerkninger, forteller han.

- Det groveste angrepet kom da jeg byttet jobb fra TV 2 til NRK i fjor. Da skrev en enkeltperson et fake news-innlegg om meg i en innvandringsfiendtlig gruppe. Der ble det hevdet at jeg fikk sparken i TV 2, angivelig for seksuell trakassering. NRK, som jo er «Allahs rikskringkasting», hadde ansatt meg på tross av dette.

Den falske nyheten skapte ifølge Wolasmal engasjement på Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst». I innlegget ble han knyttet til en TV 2-sak om en anonymisert TV 2-ansatt som hadde fått sparken for seksuell trakassering.

Gruppen har over 15 000 medlemmer og har i flere omganger vært i medienes søkelys for innvandring- og muslimfiendtlige innlegg.

NRK satte advokater på saken og truet administratorene av gruppen med anmeldelse. De la seg flate og fjernet innlegget.

- Dette viser hvor langt enkelte er villige til å gå for å sverte minoriteter. De prøver å trekke min troverdighet ned i søla. For oss journalister er troverdighet det viktigste vi har, sier han.

Wolasmal er muslim og født i Afghanistan. Han flyktet til Norge med familien sin da han var 4 år.

Sikkerhetstiltak

Wolasmals Dagsrevyen-makker Rima Iraki har aldri anmeldt, forteller hun, men nyhetsankeret har vært i kontakt med sikkerhetssjefen i NRK etter tilbakemeldinger fra publikum.

ANKER: Rima Iraki, nyhetsanker i Dagsrevyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANKER: Rima Iraki, nyhetsanker i Dagsrevyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dersom meldingene anses som grove nok, kan det iverksettes beskyttelsestiltak.

- Ledelsen er opptatt av at vi skal melde inn det vi finner ubehagelig. Sikkerhetssjefen ble varslet da jeg fikk et brev om at jeg må slutte å avbryte intervjuobjektene på tv, hvis ikke, ville vedkommende «ta en bakgrunnssjekk på hvordan du og foreldrene dine kom til landet», sier Iraki til Dagbladet.

«Uvant for folk»

Hun registrerer at det kommer langt flere kommentarer på at Dagsrevyen ledes av ikke etniske nordmenn når hun og Wolasmal har sendinger sammen.

- Det er vel uvant for folk.

Hun applauderer Solvang for at han belyser saken.

- Vi er hardhudet som journalister, men selv om mye preller av og man takler det, er det viktig at det ikke ties i hjel og bagatelliseres. Det er flott at han er ærlig om at han blir lei seg, selv om han har vært i en storm før.

- Blir du selv lei deg?

- Mye preller av, men ja, noen ganger får man seg en støkk og tenker «virkelig, er det sånn folk egentlig tenker?».

«Gjør meg trist»

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, er i likhet med Solvang adoptert og oppvokst i Norge.

KOMMENTATOR: Lars Nehru Sand er journalist og politisk kommentator for NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KOMMENTATOR: Lars Nehru Sand er journalist og politisk kommentator for NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Det overrasket meg veldig at klagen mot Fredrik (Solvang) var knyttet opp mot adopsjon og genetikk. Noe sånt har jeg aldri opplevd. Det gjør meg trist å lese at det fortsatt argumenteres sånn, sier han.

Sand opplyser at han får tilbakemeldinger av rasistisk karakter langt sjeldnere enn han forventet da han startet i jobben. Det skjer noen få ganger i halvåret.

- Jeg tror nordmenns forståelse av hva som er annerledes har endret seg. Da jeg var liten var det annerledes å være brun, men i dag er det mer religion, tradisjon og kultur som gjør deg annerledes. En person som er hvit i huden, men som går i hijab, vil kunne bli mer stigmatisert enn meg.

«Konfrontasjon virker»

Wolasmal har ved flere anledninger valgt å ta kontakt med dem som sender hatefulle ytringer. Han får som regel et hyggelig svar tilbake.

- Konfrontasjon virker. Jeg mener det har en forebyggende effekt å ta kontakt med netthaterne. Så er det interessant å se reaksjonen. Nett-trollene kryper som regel til korset.

Seeren som klaget inn Solvang hadde følgende å si da Dagbladet kontaktet ham tirsdag: «Jeg legger meg flat og trekker tilbake alt».

Også Sand har god erfaring med å konfrontere de som sender hatefulle ytringer.

- Min erfaring er at det hjelper å svare de som starter det ballet der. Enten oppnår man en mer ydmyk holdning eller så svarer de ikke, som er en form for innrømmelse. Derfor er det så viktig at Fredrik delte dette - slike holdninger trenger å bli motsagt.

Sjeldent

Tirsdag informerte leder i Kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb, Dagbladet om at klager med rasistisk og hatefullt innhold forekommer sjeldent. Slike klager blir heller ikke behandlet av rådet.

Ingen av NRK-profilene Dagbladet har vært i kontakt med oppgir at antallet hatefulle ytringer mot dem er høyt. De ønsker å vise fram de få tilfellene som er. Også hos NRKs publikumsservice forekommer slike klager sjeldent.

- Nei, vi mottar ikke mange slike meldinger. De går mer på at man ikke liker øyenfarge, tatoveringer eller farge på en genser. Kommer det konkrete trusler som vi anser som skumle og som at noens sikkerhet er truet, så kontakter vi sikkerhetsavdelingen. Deretter tar vi en vurdering, sier Carina Berge, leder for NRK publikumsservice.