Deler grimaser og genitalia på verdens mest populære bildedelingstjeneste

Snapchat vokser raskest.

SNAPCHAT: Verdens raskest voksende fotodelingstjeneste lar deg sende bildemeldinger til venner. Som bildet på Snapchats hjemmeside (over) viser, rettes markedsføringen hovedsakelig mot tenåringsjenter. Men det går ikke bare i festlige grimaser. Bildene man deler selvdestruerer etter et fåtall sekunder, noe som har gjort tjenesten populær til «sexting».
SNAPCHAT: Verdens raskest voksende fotodelingstjeneste lar deg sende bildemeldinger til venner. Som bildet på Snapchats hjemmeside (over) viser, rettes markedsføringen hovedsakelig mot tenåringsjenter. Men det går ikke bare i festlige grimaser. Bildene man deler selvdestruerer etter et fåtall sekunder, noe som har gjort tjenesten populær til «sexting». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da Stanford-studenten Evan Spiegel lanserte ideen om en fotodelings-app der bildene man deler forsvinner fra mottakerens smarttelefon etter bare noen sekunder, mente de fleste det var et fullstendig dødfødt prosjekt.

Men du vet hvordan det er med Stanford-studenter og ville nettideer. I dag er Spiegels Snapchat verdens raskest voksende bildedelingstjeneste, med plass foran Instagram på topplistene både i iTunes App Store og Google Play.

De to tjenestene har forsåvidt ikke stort annet felles enn at man deler bilder i begge. Instagram kan kalles et fotobloggliknende konsept, der bildene du deler kan sees av alle som bruker tjenesten. Snapchat er, som navnet antyder, mer å regne som en direktemeldingstjeneste for bilder, der du deler med en eller flere utvalgte venner.

Tonen er også en annen. Instagram-bilder sendes ut i en slags offentlig skjønnhetskonkurranse, mens Snapchat et mer privat, intimt og rølpete konsept. Her går det mer i grimaser enn i cupcakes.

Det spesielle med tjenesten er at mottakeren bare kan se bildene du sender i noen sekunder, før de forsvinner.

DU SENDER bildene du vil dele direkte til smarttelefonen til en eller flere utvalgte Snapchat-brukere, og via applikasjonens timerinnstilling bestemmer du hvor mange sekunder det skal gå før bildet selvdestruerer.

Maks tid er ti sekunder, mimimum er ett sekund. Standardinnstillingen er tre sekunder.  Now you see it, now you don't.

Dette er med andre ord ikke en tjeneste for tilhengere av langsom tid. For zappehoder i tenårene er det derimot perfekt.

Ifølge Forbes er ungdom i alderen 13-24 år den største brukergruppen. Den primære målgruppen, etter bildebruk og markedføringsmateriale på Snapchat-hjemmesida å dømme, ser ut til å være tenåringsjenter.

Grimaser er svære greier på Snapchat, og det virker, sympatisk nok, å være vel så maktpåliggende å være morsom som å være pen. Selvdestruksjonsfunksjonen gjør terskelen lav for å dele.  

SELVDESTRUERER: Bildene man sender via Snapchat, blir borte fra mottakerens telefon etter 1-10 sekunder.
SELVDESTRUERER: Bildene man sender via Snapchat, blir borte fra mottakerens telefon etter 1-10 sekunder. Vis mer

Det gjør den også for dem som føler for å dele selvportretter med det man kaller «seksuelt innhold». Det snappes mye genitalia med Snapchat.

HER SNAKKER VI om det perfekte verktøy til det amerikanerne kaller sexting, altså utveksling av meldinger med seksuelt innhold. Som Business Insider skriver, er det liten tvil om at dette er en av forklaringene på tjenestens suksess. Spesielt i USA er moralpolitiet bekymret for at tenåringer her har fått et ordentlig lugubert verktøy i hendene.

Evan Spiegel spiller uskyldig, og hevder det aldri streifet ham at sexting skulle være en av drivkreftene bak Snapchat-suksessen. Men i samme intervju sier han, noe selvmotsigende, at tjenesten delvis er inspirert av Anthony Weiner-skandalen.

I iTunes er Snapchat gitt aldersgrense 12+, på grunn av «sjelden/mild» forekomst av «voksne/pikante temaer» og «seksuelt innhold/nakenhet». Hvem som helst kan sende en snap til en annen Snapchat-bruker, så de små, håpefulle risikerer, i det minste i teorien, å få smuss på telefonen.

VISSHETEN om at bildene man deler forsvinner etter noen sekunder, gjør det åpenbart fristende for mange å sende avgårde noe grisete. 

Men sikkerheten er langt fra absolutt.

Er mottakeren kvikk på labben kan vedkommende ta en skjermdump av et mottatt bilde, og eventuelt dele det videre. Selv om avsenderen da får beskjed om dette, er det lite å gjøre når bildet først er lagret og eventuelt spres videre.

PÅ NETTET finnes det også oppskrifter på hvordan en jailbreaket iPhone kan ta skjermbilder av mottatte bilder uten at avsenderen får beskjed.

Her er det med andre ord betydelige personvernutfordringer.

DET ER allerede delt mer enn en milliard bilder med Snapchat, som er en ren mobilapp for iOS og Android. Det deles nå mer enn 30 millioner bilder daglig, men til TechCrunch sier Spiegel at han ikke ønsker å oppgi brukertall. Trolig er Instagram fortsatt større i utbredelse, men nå er det zappehodenes Snapchat som vokser raskest.

APP: Snapchat er en app for iOS og Android.
APP: Snapchat er en app for iOS og Android. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer