Deler seng og scene

Det kan skje selv i de beste band: gitaristen blir sammen med hun som synger. Her er en historie i søt musikk - fra Benny og Kirsti via Abba til Chris og Debbie fra Blondie.

Rock'n'roll-parene er like gamle som rocken selv. Det kan være lønnsomt også. I det siste nummeret av det engelske musikkbladet NME anslår en kilde i kjendisbladet OK! at Oasis-vokalist Liam Gallagher og hans gravide kjæreste Nicole Appleton kan cashe inn 3,3 millioner kroner hvis de selger rettighetene til et eventuelt bryllup (Liam har visstnok fridd...) til bladet. Mens Nicoles søster, Natalie, bare kan regne med å sette rundt 1,3 millioner kroner inn på konto hvis hun selger sitt bryllup med forloveden Liam Howlett fra Prodigy til kjendispressen.

Bob og Rita

Men artist møter artist er en svært gammel og lang historie.

Alle husker Sonny og Cher og Ike og Tina Turner . Eller for den saks skyld John og Michelle Phillips i The Mamas & The Papas, Mick Jagger og Marianne Faithfull (hun platedebuterte med en Jagger/Richards-låt, «As Tears Go By») og Bob Marley og hans trofaste koristkone Rita .

Færre er antakelig klar over Bob Dylan og Joan Baez , som ble sammen i 1963. Eller Tom Waits og Rickie Lee Jones . Countryhistorien har George Jones og Tammy Wynette med deres duetter og skilsmisser. I Nashville møttes også June Carter og Johnny Cash . Hun skrev «Ring Of Fire» til ham, og under en konsert i 1968 fridde han. I august 73 giftet Kris Kristofferson seg med sanger Rita Coolidge , før de ga ut duoalbumet «Full Moon» og fikk en datter sammen.

John og Yoko

Et par år seinere splittet Yoko Ono Beatles, før hun og ektemann John Lennon begynte å lage plater sammen. Paul McCartney tok med seg sin Linda inn i Wings. De to store parbandene på 70-tallet var Fleetwood Mac og Abba. I førstnevnte band var John McVie gift med Christine McVie . De skilte seg i 1976, og kort tid etter var det også slutt for Macs andre par, Lindsey Buckingham og Stevie Nicks . Abba besto av to ektepar, Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog , og Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad . Men vel så viktig på slutten av 70-tallet: Blondies klassiske rockpar, Debbie Harry og Chris Stein .

Carly Simon sang duett med ektemann James Taylor på «Devoted to You» før de skilte seg i 1983. Patti Smith hadde med seg ektemann Fred «Sonic» Smith på albumet «Dream Of Life (1988). Pattis tidligere duettpartner, Bruce Springsteen , giftet seg med sin korist i E Street Band, Patti Scialfa .

Annie Lennox og Dave Stewart var elskere før de startet Eurythmics i 1980 - og deretter forholdt de seg profesjonelt til hverandre. I 1987 giftet Stewart seg med Siobhan Fahey . Han produserte også gruppa hennes, Shakespear's Sister.

Kurt og Courtney

Boy George var et annet engelsk popidol på 80-tallet. Elskeren hans var et mindre profilert medlem i Culture Club, Jon Moss . Prince på sin side hadde sine Vanity-er og Apollonia-er rundt seg i bandet. Madonna hadde ikke for vane å gå til sengs med sine musikalske samarbeidspartnere, men hennes ekteskap med Sean Penn er likevel et av de ville, romantiske parene som vil bli husket. To andre par som heller ikke samarbeidet musikalsk, er Sid Vicious og Nancy Spungen og Kurt Cobain og Courtney Love. Men de er likevel umulige å komme unna i rockmytologien.

Paul og Lauren

Her hjemme har vi også showbiz-par. Unni Wilhelmsen var i tre år sammen med sin gitarist Espen Jørgensen . Men Paul Waaktaar-Savoy og Lauren Savoy er det nærmeste Norge kommer et John og Yoko -par. Se og Hør på 80-tallet er vanskelig å tenke seg uten Anita Skorgan og Jahn Teigen . Like hotte var ikke Torhild Sivertsen og Per Hansmark i Tomboy, men de er til gjengjeld fortsatt gift. Lenge før det var Lillebjørn Nilsen og Kari Svendsen et par. Og så Benny Borg og Kirsti Sparboe , da.

På andre halvdel av 90-tallet hadde Herborg Kråkevik og Kenneth Sivertsen et stormfylt og velpublisert forhold på scenen og privat. Aggie Frost har turnert sammen med sin teknokjæreste Per Martinsen , de er fortsatt et par. Det er også Lynni Treekrem og gitarist Geir Sundstøl , sist sett på scenen sammen under Dylan-feiringen på Rockefeller onsdag.

<B>DOBBELT PAR:</B> ABBA bestod av parene Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad (t.v.) og Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog.
Jon Moss og Boy George
Paul og Linda McCartney
Lauren Savoy og Paal Waaktaar-Savoy
Patti Scialfa og Bruce Springsteen