Deler ski-VM

TV2 får eksklusive rettigheter til sendingene fra alpin-VM i Vail, mens NRK får den samme eneretten til direktesendinger fra ski-VM i Ramsau. Dette kan bli løsningen når ledelsen i de to kanalene kommende mandag setter seg ved forhandlingsbordet for å løse den rådyre VM-floka.

Toppledelsene i NRK og TV2 forhandler nå, i all hemmelighet, om å dele vinterens ski-VM likt mellom seg. Dermed kan den fastlåste floka, som ville kostet de to tv-kanalene et ukjent millionbeløp ekstra, bli løst i 11. time. Blir de ikke enige, må NRK og TV2 sende de samme øvelsene fra vinterens alpint-VM i Vail og nordiske grener i Ramsau - samtidig.

For få seere

- Norge har for få tv-seere, situasjonen er idiotisk og kostbar, og skaper ingen vinnere - bare tapere, sier begge parter til Dagbladet.
Og tapet er så stort at styret i NRK, med Kåre Willoch i spissen, nå forlanger at Einar Førde setter seg ved forhandlingsbordet igjen. Tidligere uvennskap må gravlegges. NRK-styret bestemte i et møte mandag at de ikke lenger vil sitte på gjerdet og se på at NRK kaster bort penger under VM-produksjonene. Isteden ber de partene skynde seg med å forhandle fram en løsning, før timeglasset renner ut!

Ikke for seint

- Det er trolig for seint å gjøre noe med vinterens doble VM-sendinger, men vi kan finne et samarbeid for seinere års arrangement, mente både TV2 og NRK tidligere i høst. Men etter det Dagbladet erfarer var Einar Førde for kort tid siden på besøk i TV2-huset i Oslo, med formål å finne en løsning. Førstkommende mandag formiddag tar partene en siste forhandlingsrunde - denne gang på Marienlyst.

- Vi håper vi får det til før VM, sier Kåre Willoch.

- Økonomisk er i vi i en vanskelig overgangsfase, og vi må fortsatt få ned kostnadene. Vi håper å klare det uten altfor mange kutt.

Å sende likt med TV2 er ikke rasjonelt. Selvsagt har det en form for konkurranse, men det har flere negative sider. Ikke minst økonomisk.
- Vil dere tvinge fram et samarbeid?

- Tvinge er vel ikke rette ordet. Men det er ingen tvil om at styret sterkt ønsker å få dette samarbeidet til, og det så fort som mulig, sier Willoch.

Møte utsatt

NRKs kringkastingssjef, Einar Førde, og nyhetsdirektør, Tom Berntzen, skulle i går møtt TV2s sjefredaktør, Arne A. Jensen, og nyhetsredaktør, Bjarne Berg, til nye VM-runder. Men av private årsaker måtte det altså utsettes til over helga.

- Ja, det er kontakt mellom oss, og jeg er optimist foran neste ukes møte, sier Arne A. Jensen. Forhandlingsdetaljer avstår han fra å snakke om.

Den viktigste skissen som, etter det Dagbladet erfarer, vil bli diskutert, er at NRK får sende direkte fra langrenns- og hoppøvelsene i Ramsau alene. TV2 får, på sin side, samme eksklusive rettighet fra alpin-VM i Vail. TV-kanalene kan imidlertid sende tv-show og nyhetssendinger fra «hverandres arrangement».

Dersom en av kanalene skulle komme til å kreve å få sende en vesentlig del av motpartens arrangement, kan hele samarbeidet igjen ryke.
Dermed må de sende hver sine fulltallige team. En løsning verken ledelsen eller styrene i de respektive kanalene synes særlig om.

Men ingen av partene tør tro fullt og helt at floka løser seg. Parallelt fortsetter derfor planleggingen av direktesendinger fra både USA og Østerrike.