Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Deler ut litteraturklassikere

Google Books lar deg laste ned og printe ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Google håper snart å kunne tilby nettbrukere muligheten til å laste ned og printe ut klassiske bøker - helt gratis, skriver BBC.


Google Books
gjør det mulig å få tak i en rekke klassiske titler som ikke lenger er beskyttet av opphavsretten. Det vil si verk av forfattere som har vært døde i minst 70 år (her kan du for eksempel laste ned «Den guddommelige komedie»).

Først ute

Til nå har Google Books bare latt folk lese bøkene på skjermen, men nå tilbys også flere av dem i PDF-format. Dermed kan de også printes ut og lagres på harddisk.

Internettselskapet samarbeider med noen av verden største universiteter - Oxford Universuty, Harvard, Stanford, the University of Michigan og University of California - om prosjektet.

Frivillige har i lang tid jobbet med å kopiere inn tekst fra eldre bøker. Nyere bøker - som rammes av opphavsretten - vil foreløpig ikke bli tilgjengeliggjort.

Google Books er den første tjenesten i sitt slag, selv om Amazon har tilbudt kunder begrenset adgang til en digital versjon av deres enorme bokbutikk, skriver BBC.

Mange om beinet

Med den nye tjenesten vil Google Books legge seg enda et hestehode foran konkurrentene.

Det hjemlige Nasjonalbiblioteket er blant aktørene som har ønsket å ta opp kampen mot internettgiganten.

- Vi ønsker å være like tilgjengelige for nettsurfere som søkemotorer som Google og andre som har «stjålet» og videreutviklet bibliotekenes forretningsidé. Heller ikke innholdet i den kulturarven Nasjonalbiblioteket forvalter, bør være mer enn to-tre klikk unna, skrev Vigdis Moe Skarstein, leder for Nasjonalbiblioteket, i en kronikk i Aftenposten tidligere i år.

Det franske nasjonalbiblioteket har allerede lagret 100 000 bøker digitalt i prosjektet Gallica, som ble lansert i 1997.

GAMMELT MØTER NYTT: Et gammelt eksemplar av Dantes «Den guddommelige komedie» kan lastes ned og printes ut fra Google Books.