- DeLillos beskriver den brutaliteten slik det var

Kulturministeren tar rockebandet i forsvar.

FORSVARER DELILLOS: Kulturminister Anniken Huitfeldt støtter i dag deLillos gjennom mikrobloggtjenesten Twitter. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER DELILLOS: Kulturminister Anniken Huitfeldt støtter i dag deLillos gjennom mikrobloggtjenesten Twitter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare minutter etter at deLillos gikk på scenen for å spille låta «Vi ser dere nå» under minnekonserten søndag, begynte negative anmerkninger å strømme i sosiale medier.

Ord som «brutalt», «grusomt» og «primitivt» florerte på Twitter.

Utøya-overlevende og tidligere nestleder i Volda/Ørsta AUF, Øyvind Osdal Runde (19), var blant dem som ikke fant låta særlig passende.

- Teksten var rett og slett litt upassende, sa han til Dagbladet.

Forsvarer deLillos Nå tar kultuminister Anniken Huitfeldt deLillos i forsvar på Twitter:

«deLillos bruker enkle og direkte ord om eksistensielle spm. Deres tekst fortalte den brutale nakne sannhet om det som skjedde 22. juli», skriver hun i dag.

Til Dagbladet forteller Huitfeldt at hun kom rett til minnekonserten i Oslo fra Utøya, hvor hun på samme tidspunkt for ett år siden så foreldre som gikk til det stedet der deres kjære ble drept.   - Jeg følte da at teksten beskrev den brutaliteten slik det var, og den traff meg helt direkte. Det er sagt mange store ord om 22. juli, men jeg mener at vi trenger å bli minnet på brutaliteten slik den var, skriver Huitfeldt i en epost.

- Alltid likt deLillos Hun skriver videre at hun opplevde deLillos spille i storsalen på Utøya i 1992, og karakteriserer det som en av de fineste konsertopplevelsene fra sin ungdomstid.

- I denne salen var jeg rett før jeg dro til minnekonserten, og der lå det blomster og lys for de mange ungdommer som der ble drept. Det er sikkert ulike meninger både blant de etterlatte og de som var til stede på Utøya 22. juli om deLillos, så jeg snakker ikke på vegne av noen andre, skriver Huitfeldt.   - Jeg har alltid likt deLillos, og mitt syn på deres bidrag er sikkert preget av det. Den gang jeg var yngre satt de ord på kompliserte spørsmål i livet med sine enkle og direkte ord. Det gjorde de også i mitt livs store mareritt 22. juli, fortsetter hun.
- I beste mening Hun er ikke den eneste som tar gruppa i forsvar. Flere har også ytret seg positivt om låta og sendt deLillos støtteerklæringer på gruppas offisielle Facebook-side.

KRITISERT: Låta deLillos framførte på Rådhusplassen søndag har fått mye kritikk. Flere mente låta var upassende og brutal.  
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KRITISERT: Låta deLillos framførte på Rådhusplassen søndag har fått mye kritikk. Flere mente låta var upassende og brutal. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Forfatter Åsne Seierstad, som selv bidro med en nyskrevet tekst til minnekonserten, er også blant dem som har vist sin støtte.

«"Ja, det er slik det var", sa faren til en som mistet barnet sitt på Utøya om DeLillos sin sang i går.», twitrer forfatteren, som for øvrig er venninne med Lars Lillo-Stenbergs kone, Andrine Sæther.

Musiker Henning Kvitnes gjør det samme:

«Skal vi være rause, tolerante og medmennskelige, så får vi jaggu inkludere deLillos også. De sang en sang fra eget bryst i beste mening», skriver Kvitnes på Twitter.

Beklaget seg Låtas opphavsmann, Lars Lillo-Stenberg, beklaget i går overfor NRK hvis noen fikk ødelagt sin minnemarkering 22. juli.
På Facebook-siden skriver deLillos at låta ikke ble skrevet spesielt til minnekonserten, men til Dagbladets minnebilag 22. august i fjor, og at teksten da fikk utelukkende positive tilbakemeldinger.

«Vi står selvsagt inne for vår tekst og musikk, og har faktisk fått mange flere positive enn negative tilbakemeldinger, også fra etterlatte og andre med nær tilknytning til Utøya, men vil selvsagt si unnskyld til dere som ble støtt av sangen», skriver deLillos videre.

Til NRK fortalte Lillo-Stenberg også at gruppa mest sannsynlig vil kansellere planene om å inkludere «Vi ser dere nå» på deres kommende plate.

TIL STEDE: Kulturministeren var blant de rundt 50 000 som fikk med seg minnekonserten på Rådhusplassen søndag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TIL STEDE: Kulturministeren var blant de rundt 50 000 som fikk med seg minnekonserten på Rådhusplassen søndag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

«Vi ser dere nå»:

Han sprengte en bombe
for å dra til en øy.
Der skjøt han ned unge
som om det var gøy.

Han sa det var grusomt,
men at han var nødt.
Selv om det var brysomt
så smilte han støtt.

Så mange uskyldige
blir drept i en krig,
for oss så utydelige
i en tall-statistikk.

Vakre og sterke,
vi ser dere nå.
Hver dag kan vi merke
at vi ikke kan forstå

en meningsløs død
for viljesterke liv,
som med ungdommens glød
så et livsperspektiv.

Vår eneste støtte
til mening og trøst,
er at alle vet dette
er helt meningsløst.

• Diktet låta er basert på er skrevet av Lars Lillo-Stenberg, og sto først på trykk i Dagbladets minnebilag, 22. august i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer