SJOKKERT OVER SAKEN: I AUF gjør vi akkurat det som Anujan sa i intervjuet til NRK: Vi backer hverandre, alltid, skriver Agnes Nærland Viljugrein. Foto: Vemund Rundberget
SJOKKERT OVER SAKEN: I AUF gjør vi akkurat det som Anujan sa i intervjuet til NRK: Vi backer hverandre, alltid, skriver Agnes Nærland Viljugrein. Foto: Vemund RundbergetVis mer

Hets:

Deling av falske nyheter og ungdomshets kler ikke en stortingspolitiker

Ungdommer med et politisk engasjement skal måtte slippe å motta hets, trusler eller hatkommentarer fra ansvarlige politikere.

Meninger

Jeg var ikke forberedt på at jeg, da takket ja til å bli fylkesleder i AUF, måtte sette meg ned med lokallagsledere i fylket mitt for å hjelpe dem med hva de burde gjøre når de opplever hets fra voksne mennesker de ikke kjenner på sosiale medier, bare fordi de gikk i Pride-paraden i Oslo. Eller at jeg har måttet dra på politistasjonen for å anmelde drapstrusler på medlemmer fra nummer vi ikke aner hvem er.

Og nå skjer noe lignende igjen.

Denne gangen er det Anujan, en 17-åring fra Groruddalen og leder i Grorud AUF, som opplever å bli hetset i den falske avisa “24avisen” med løgnaktive og hatefulle påstander rettet mot seg. Anujan, som ikke har så mye erfaring med verken politikk eller TV-intervjuer før, ble intervjuet av NRK på Arbeiderpartiets valgvake og brukte mesteparten av det lille intervjuet på å snakke om hvordan han er stolt av det fellesskapet vi har i AUF og at vi alltid er der for hverandre.

Like etterpå brukte 24avisen det som et skrekkeksempel på hvordan det visstnok kan gå med Arbeiderpartiet framover.

Man skulle trodd at det i seg selv var for lavmål for en falsk avis å skrive hatefulle kommentarer om en 17-åring fra AUF, og at jeg skulle slippe å måtte forklare ham og andre medlemmer hos oss hvordan det kan skje, hvorfor noen skriver så stygt og hvorfor det finnes så mange voksne mennesker som kan lire av seg så mange stygge kommentarer i et kommentarfelt.

For jeg kan egentlig ikke forklare det. Og jeg kan hvertfall ikke forklare hvorfor Stortingsrepresentanter fra et regjeringsparti, Tor Andre Johnsen fra FrP,, deler den samme artikkelen på facebooksiden sin med kommentaren “Er det dette Arbeiderpartiet skal satse på fremover?”.

I AUF er de fleste aktive medlemmene våre mellom 15 og 25 år, og har uendelig med ulike grunner til at de melder seg inn. Noen har lagt ned åresvis i elevrådsarbeid og alltid vært engasjert, andre dukker opp på møte bare fordi det serveres pizza. Noen blir forelska i en AUF-jente og blir værende mange år, selv om jenta meldte seg ut igjen etter et par måneder. Noen AUFere brenner for Palestina, psykisk helse eller har lyst å lære mer om politikk.

Felles for de aller fleste er ikke at de blir politikere, men at de i en del år har et engasjement de har lyst til å legge ned i AUF og på å gjøre en forskjell.

Når vi oppfordrer medlemmer til å ta på seg verv og holder kurs for dem i AUF i Oslo forteller vi dem om hvordan man kan holde medlemsmøter, hvordan man kan jobbe med politiske saker og hvordan man skriver leserinnlegg i avisa. Vi gir ungdommer med stort engasjement muligheten til å fordype seg i de politiske sakene de elsker, og vi gir ungdommer med en trøblete bakgrunn et sted der de får tillit, verv og der meningene deres blir tatt på alvor.

I AUF gjør vi akkurat det som Anujan sa i intervjuet til NRK: Vi backer hverandre, alltid.

Ungdommer med et politisk engasjement skal måtte slippe å motta hets, trusler eller hatkommentarer for meningene sine - og hvertfall fra ansvarlige politikere, enten de er statsråder i en regjering eller sitter på Stortinget.

For kjære Tor Andre, 24avisen, og alle andre som måtte lure:

Ja, dette er framtida i Arbeiderpartiet, og de er vi innmari stolte av. .