SVART ARBEID:  Marte Gerhardsen i Agenda presenterte nylig nye tall om svart arbeid. Foto: John T. Pedersen / Dgbladet
SVART ARBEID: Marte Gerhardsen i Agenda presenterte nylig nye tall om svart arbeid. Foto: John T. Pedersen / DgbladetVis mer

Delingsøkonomien må også dele

Vi må finne løsninger som både sikrer innovasjon og nyetableringer, men samtidig bekjemper svart økonomi og gir nødvendig trygghet.

Meninger

I Tankesmien Agenda har vi nylig lagt fram en rapport om svart arbeid. Svart arbeid unndrar skatteinntekter og ødelegger for seriøse aktører. Svart økonomi bidrar dessuten til å skape en underklasse av rettighetsløse arbeidstakere. I en kommentar i Dagbladet 18. august deler Tankesmien Skaperkraft mange av våre bekymringer, men har noen egne kommentarer.

Vi mener også at veksten i plattformer som formidler tjenester er bra. Nye forretningsmodeller og ny teknologi styrker vekst og produktivitet og skaper nye jobber. Mange av delingstjenestene er også mer bærekraftige enn tradisjonelle løsninger, blant annet fordi varer kan leies. Ulike formidlingsportaler kan bidra til et mer effektivt marked, men regulering av markeder for å sikre like spilleregler er en forutsetning for en velfungerende markedsøkonomi. Det gjelder også delingsøkonomien. Trygge arbeidsforhold er også viktig for det økende antallet frivillige og ufrivillige frilansere som leverer sin arbeidskraft til skiftende arbeidsgivere - eller direkte til kunden. De nye «app-arbeiderne» er en utfordring i arbeidsmarkedet. Derfor pågår det en debatt i Norge og internasjonalt om hvordan vi sikrer et trygt arbeidsliv og om regulering av tjenesteformidlere. Verken fagbevegelsen eller arbeidsgiverne er i dag er rustet for dette.

Vi må finne løsninger som både sikrer innovasjon og nyetableringer, men samtidig bekjemper svart økonomi og gir nødvendig trygghet. Vi har foreslått at formidlere av tjenester på nett pålegges å formidle informasjon om hvordan man kan handle hvitt, og relevant informasjon om virksomhetene. Dette er de tre store anbudsportalene også opptatt av og jobber med i dag. Et pålegg vil sikre like konkurransevilkår.

Vi er enig med Skaperkraft i at konkurranseulempen må reduseres. Vi tror ikke løsningen på at noen lurer seg unna skatt er et skattelette. Lover som ikke etterfølges og som kan brytes uten konsekvenser, forvitrer. Vi er også enig med Skaperkraft i at vi må legge til rette for at nye forretningsmodeller kan blomstre - i ordnede former. Dette vil vi gjerne utvikle videre sammen

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.