DEBATT

Debatt: Samlivsbrudd

Delt bosted – hva sier barna selv?

Barn med delt bosted ønsker fleksible løsninger hvor de kan bestemme selv når de skal være hos mor eller far. Men de tør ikke alltid å spørre.

IKKE FOR ALLE: Forskning viser at etter et samlivsbrudd kan delt bosted være en god ordning for mange av barna, men ikke nødvendigvis for alle, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock
IKKE FOR ALLE: Forskning viser at etter et samlivsbrudd kan delt bosted være en god ordning for mange av barna, men ikke nødvendigvis for alle, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Stadig flere barn i Norge bor like mye hos mor og far etter at foreldrene skiller lag. Forskning viser at delt bosted kan være en god ordning for mange av dem, men ikke nødvendigvis for alle.

Hva sier barna selv om å dele tiden sin likt mellom to hjem? Svarene varierer, og viser blant annet at selv velmente og kjærlighetsfylte handlinger fra foreldrene kan etterlate barna med dårlig samvittighet og en følelse av press og ansvar.

I en ny forskningsrapport har vi dybdeintervjuet 35 barn og ungdommer i alderen 9 til 19 år som har, eller har hatt, delt bosted. Barna forteller åpent om temaer som lojalitetskonflikter og praktiske utfordringer med å ha to hjem – men også om gode opplevelser og nye bånd som formes til foreldrenes nye partnere.

Basert på barnas framstilling av sin egen hverdag har vi delt dem inn i tre grupper:

De tilfredse synes det meste med situasjonen er greit. De viktigste årsakene til dette er at de har et godt forhold til begge foreldrene, at foreldrene bor nær hverandre og samarbeider godt, og at det praktiske med å skifte bosted ikke tar for mye krefter og oppmerk­somhet. Dette er den største gruppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer