DEBATT

Debatt: Delt omsorg

Delt bosted fører til færre konflikter

KrF forfekter en myte om delt omsorg, mener kronikkforfatteren.

DELT BOSTED FUNGERER: Norsk forskning viser at delt bosted ved samlivsbrudd er konfliktdempende, skriver kronikkforfatteren – her med sin sønn.
DELT BOSTED FUNGERER: Norsk forskning viser at delt bosted ved samlivsbrudd er konfliktdempende, skriver kronikkforfatteren – her med sin sønn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

2017 var det året barneminister Solveig Horne skulle hjelpe alle norske barn å få beholde begge sine foreldre likeverdige og tett i livet selv om foreldrene skiller lag. Nå møter endringene motstand fra KrF.

Nylig skrev Klassekampen at KrF er det eneste partiet i komiteen som vil stemme imot lovforslaget. Geir Jørgen Bekkevold, som er nestleder i familie- og kulturkomiteen, er spesielt kritisk til delt bosted og automatisk foreldreskap. Han tror dette kan skape mer, og ikke mindre konflikt der det allerede er uenighet, og at det kan svekke mors posisjon hvis hun allerede er i en utsatt posisjon.

–Jeg er redd for at disse endringene vil gjøre at det kommer flere saker til domstolene, sier Bekkevold. KrF forfekter her en utbredt myte som har lang tradisjon i norsk familievern.

Enkelte framhever ofte at delt bosted ikke fungerer når det er konflikt, senest tirsdag ble dette hevdet av leder for Homansbyen familievernkontor. Dette er feil. Tvert imot viser norsk forskning (Ekeland og Myklebust) at delt bosted er konfliktdempende: «Når mor har hatt foreldreansvaret alene har konfliktnivået økt kraftig. Like ens er det økning i konflikt ett år etter når mor har hatt daglig omsorg alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer