DEBATT

Debatt: Foreldrepermisjon

Delt foreldrepermisjon er riktig medisin

Delt foreldrepermisjon bidrar til økt likestilling hjemme og i arbeidslivet.

RAUST: Med tredeling av permisjonen vil mødre kunne ha permisjon til barnet er litt over sju måneder. Deretter har de fleste rett på fem ukers ferie, og vi kan gå tilbake på jobb når barnet er 8,5 måned, skriver innsender. Foto: Shutterstock
RAUST: Med tredeling av permisjonen vil mødre kunne ha permisjon til barnet er litt over sju måneder. Deretter har de fleste rett på fem ukers ferie, og vi kan gå tilbake på jobb når barnet er 8,5 måned, skriver innsender. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tidligere leder for Akademikerne, Knut Aarbakke, skriver i Dagbladet 5. mars at delt foreldrepermisjon virker mot sin hensikt og hevder at flere mødre tar ulønnet permisjon og at flere arbeidsgivere betaler far for å komme tilbake. Problemet med denne argumentasjonen er at den ikke stemmer.

Gjennomsnittlig tid med lønnet permisjon og gjennomsnittlig tid med ulønnet permisjon blant mødre har gått ned siden 2008, viser NAVs nye tall. I 2008 tok mødrene i gjennomsnitt i overkant av 19 uker ulønnet permisjon. I 2017 var gjennomsnittet 13 uker.

Rett nok er det flere mødre som tar noe ulønnet permisjon, men det er i stor grad fordi flere gjør det som lønner seg: Tar permisjon med 100 prosent dekning og deretter noen uker ulønnet permisjon, i stedet for å ta den lengre permisjonen med 80 prosent dekning. Det er altså en nedgang i mødres ulønnete tid hjemme med barnet, ikke en økning.

Siden vi ikke har rett på barnehageplass før barnet er et år, vil det for de fleste ikke være mulig å ta løsningen med 100 prosent dekning uten å legge til ulønnet permisjon. Fedre følger i stor grad fedrekvoten og er hjemme det antallet uker. Går fedrekvoten opp, er de hjemme lenger. Blir den kuttet, er de hjemme kortere.

Med tredeling av permisjonen vil mødre kunne ha permisjon til barnet er litt over sju måneder. Deretter har de fleste rett på fem ukers ferie, og vi kan gå tilbake på jobb når barnet er 8,5 måned. Deretter har vi etter arbeidsmiljøloven rett til ammefri. En tredelt fødselspermisjon er derfor godt tilrettelagt for tilknytning mellom barn og begge foreldre.

Skal vi ha en god debatt om fødselspermisjon må den være basert på fakta.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer