- Deltakerne svinebundet

Advokat Mette Møller i Advokatfirmaet Selmer DA slakter kontrakten Nordic Entertainment og TVNorge har inngått med deltakerne. - Det er en ensidig hud- og hårkontrakt som bare tar hensyn til den sterke part, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Møller er ekspert på rettighetsjus og har flere artister og produsenter som klienter. Maken til kontrakten Nordic Entertainment har inngått med deltakerne, har hun aldri sett.

- Kontrakten er helt ensidig og tilgodeser bare den sterke part. Jeg er sikker på at deltakerne ikke har vært klar over hva de har skrevet under på og konsekvensene. Dersom en klient hadde vist meg kontrakten, ville jeg sterkt frarådet å underskrive. Og hvis en TV-produsent hadde spurt meg om de kunne bruke en slik kontrakt, ville jeg svart nei, sier Møller.

Hun mener det ville vært annerledes dersom kontrakten var inngått mellom to profesjonelle parter. - Den åpner for bred kommersiell utnyttelse av deltakerne lenge etter programmets slutt.

Aldri sett maken

Hun mener kontrakten er langt mer vidtrekkende enn det som er nødvendig og rimelig.

- Motivasjonen har vært å komme på TV og kanskje vinne én million kroner. Kontrakten styrer eksponeringen av deltakerne mye lenger enn programmets varighet skulle tilsi. I to hele år binder man seg eksklusivt til bare å opptre i TVNorge/Nordic. Skulle man etablere seg som artist eller forfatter i denne perioden, så har man allerede en manager. Kontrakten kan virke tilforlatelig på folk uten juridisk innsikt. Man selger sitt offentlige jeg og hele privatlivet sitt. Og det for en sum som etter skatt ligger på rundt 1000 kroner uka. Jeg har aldri sett noe tilsvarende, sier advokat Møller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer