- Deltakerne svinebundet

Advokat Mette Møller i Advokatfirmaet Selmer DA slakter kontrakten Nordic Entertainment og TVNorge har inngått med deltakerne. - Det er en ensidig hud- og hårkontrakt som bare tar hensyn til den sterke part, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Møller er ekspert på rettighetsjus og har flere artister og produsenter som klienter. Maken til kontrakten Nordic Entertainment har inngått med deltakerne, har hun aldri sett.

- Kontrakten er helt ensidig og tilgodeser bare den sterke part. Jeg er sikker på at deltakerne ikke har vært klar over hva de har skrevet under på og konsekvensene. Dersom en klient hadde vist meg kontrakten, ville jeg sterkt frarådet å underskrive. Og hvis en TV-produsent hadde spurt meg om de kunne bruke en slik kontrakt, ville jeg svart nei, sier Møller.

Hun mener det ville vært annerledes dersom kontrakten var inngått mellom to profesjonelle parter. - Den åpner for bred kommersiell utnyttelse av deltakerne lenge etter programmets slutt.

Aldri sett maken

Hun mener kontrakten er langt mer vidtrekkende enn det som er nødvendig og rimelig.

- Motivasjonen har vært å komme på TV og kanskje vinne én million kroner. Kontrakten styrer eksponeringen av deltakerne mye lenger enn programmets varighet skulle tilsi. I to hele år binder man seg eksklusivt til bare å opptre i TVNorge/Nordic. Skulle man etablere seg som artist eller forfatter i denne perioden, så har man allerede en manager. Kontrakten kan virke tilforlatelig på folk uten juridisk innsikt. Man selger sitt offentlige jeg og hele privatlivet sitt. Og det for en sum som etter skatt ligger på rundt 1000 kroner uka. Jeg har aldri sett noe tilsvarende, sier advokat Møller.

På hender og føtter

Møller har diskutert kontrakten med kollegene i Advokatfirmaet Selmer DA.

- Vi mener det er en midlertidig ansettelseskontrakt. Man betaler ut lønn, selv om den er dårlig, trekker skatt og stiller krav. Da påtar man seg også et arbeidsgiveransvar. Vi mener kontrakten faller inn under arbeidsmiljøloven. Kontrakten er urimelig. Den går mye lenger enn å forlange at de medvirkende er tilgjengelige for et TV-program i en gitt periode. Alt kan vektes opp mot lønn, men her er lønna elendig. Jeg ble sjokkert.

Hun kritiserer også at deltakerne kan kastes ut av huset på seks timers varsel uten videre begrunnelse.

- Det er i strid med arbeidsmiljøloven. Har du signert her, så er du svinebundet.

Kjendisdrøm

- Er kontrakten så urimelig at den ikke vil stå seg i en rettssak?

- Ja, det er vår antakelse. Det går både på formelle ting og på selve innholdet. Karenstida på to år etter medvirkning i et program i maksimum 100 dager er et tvilsomt punkt. Hvis noen av deltakerne vil prøve kontrakten rettslig, tror vi den ryker. Den er ensidig, urimelig og styrkeforholdet mellom partene er horribelt. Dette er unge mennesker som ikke er vant til kontrakter. De aner ikke hva de har sagt ja til, de ser bare muligheten til å vinne én million og bli kjendiser. Det vet den sterke parten. Det fins en generell regel i avtalelovverket som gir anledning til å kjenne ugyldig urimelige avtalevilkår. Enten enkelte punkter eller hele avtalen.

Rettsløse

Møller reagerer også på klausulen i kontrakten som sier at tvister om avtalen «avgjøres av voldgift etter tvistemålsloven».

- Voldgift kan bli svært kostbart. Gjerne flere hundre tusen kroner! Hvem av deltakerne har råd til å betale en slik sum for å få avgjort en tvist? Det gjør det hele enda mer urimelig. De er egentlig rettsløse.

- 100000 kroner i bot for hver overtredelse av taushetsbestemmelsen?

- Det har jeg aldri sett før. Det er vanlig med konfidensialitetsavtaler i arbeidsforhold, men jeg har aldri sett noen bruke en slik form for bøtelegging. Man prøver å skremme deltakerne til taushet.

- Men drømmen om én million skattefrie kroner lokker?

- Kontrakten gir deltakerne inntrykk av at premien er skattefri. Det er overhengende sannsynlig at premien er skattepliktig. Trolig må det også betale arbeidsgiveravgift av millionen. Det er uklart i kontrakten om det er deltakeren eller Nordic Entertainment som betaler den, slutter Mette Møller.

<B>SKREV UNDER: Deltakerne i «Big Brother» har forpliktet seg til å ikke starte i konkurrerende virksomhet med Nordic/TVNorge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer