Dem okratisk overskudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEMOKRATIETS PRINSIPP

om at kun de beslutninger er legitime som berørte parter samtykker i, er ikke oppfylt i EU. Men det er heller ikke oppfylt i noen nasjonalstat. En kan imidlertid spørre om nasjonalstatens modell er en adekvat målestokk når det er tale om demokrati på overnasjonalt nivå. Internasjonalt samarbeid må til for å løse mange av dagens grenseoverskridende problemer som forurensning, kriminalitet, flyktninger, terrorisme, men også for å kunne sikre handelstransaksjoner, kommunikasjon, informasjon og internasjonal rettshåndhevelse. En rekke internasjonale organisasjoner er opprettet med dette formål: NATO, WTO, IMF, FN, OSSE osv.

Ingen av disse organisasjonene kan sies å være demokratiske. De baserer seg på en kontrakt mellom statene og det er den utøvende makt - regjeringene - som har makten. Her er det mellomstatlig diplomati som gjelder og her har hver stat veto-rett. Ingenting blir i prinsippet gjort om ikke alle er enige. I slike organisasjoner fattes beslutninger med store konsekvenser for menigmann i forhandlinger bak lukkete dører. Her er det forhandlingsstyrke og rå makt som avgjør hvem som får gjennomslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer