KLIMASKEPTIKER: Carl I Hagen, her på Rådhuset, var på «Dagsnytt atten» tirsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLIMASKEPTIKER: Carl I Hagen, her på Rådhuset, var på «Dagsnytt atten» tirsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Debatt: Carl I. Hagen

Demagoger hos «Dagsnytt atten»

Den eneste dokumentasjonen Carl I. Hagen la fram var å riste på noen bøker og lese høyt fra et ark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Carl I. Hagen må få si det han vil. Noe slikt tenkte vel NRKs «Dagsnytt atten»-redaksjon da de inviterte han til en ti minutters lang debatt om «klimahysteri».

Det burde de ikke gjort. Grunnen er ganske enkel: «Dagsnytt atten» er ikke et format for å diskutere spørsmål som har tatt forskere tiår på tiår å begrunne såpass grundig at en kan anse det som en vitenskapelig sannhet. Det kan man gjøre på en to timers lang debatt, kanskje. Også det er tvilsomt, ideelt skulle vel man tatt et helgeseminar sammen. Én ting er sikkert, de ti minuttene Carl I. Hagen fikk på «Dagsnytt atten» ble brukt til å spre løgnene hans til flere, og lite annet.

Tarjei Ellingsen Røsvoll
Tarjei Ellingsen Røsvoll Vis mer

Motdebattanten Bjørn H. Samset fra Cicero, som for øvrig var veldig dyktig, gitt premissene, har simpelthen ikke tid og anledning til å tilbakevise Hagens påstander. Når Hagen retorisk sier at «det var varmt i vikingtida også, og ingen kjørte dieselbiler da», fikk Samset mulighet til å spørre «ja, hvor varmt mener du det var da»? Eller: «Hvilke data bygger du det på?» Selvfølgelig fikk han ikke det. Han må gjenta sine utgangspunkter, ta sine forbehold og anerkjenne at «ja, det var også varmt i vikingtida, men ...»

Plutselig er taletida over, og Hagen får fremme nye påstander. Kanskje denne gangen ser han seg nødt til å dra fram «klimaforskere er betalt av staten»-kortet, og derfor korrupte. Da ville en naturlig oppfølgning vært å legge fram dokumentasjon på at en betydelig andel av klimaforskere var «lojale» til staten slik Hagen påstår. I alle fall burde han lagt fram dokumentasjon på at hans motdebattant var det, slik han insinuerer. Det er det ikke tid til. Den eneste dokumentasjonen Hagen la fram var å riste på noen bøker og lese høyt fra et ark.

«Dagsnytt atten» er ikke et passende format for en slik diskusjon. Det må redaksjonen innse, og det raskt. Nettopp det at media gir plattform til demagoger, som så får lyve i vei, det medfører at folk begynner å tro på løgnene. Det er ikke mangel på personer i diverse Facebook-grupper som sakte, men sikkert har blitt overtalt av Hagen og hans meningsfeller til å faktisk tro at klimakrisen er en konspirasjon fra statens side i et forsøk på å ta mer skatter og avgifter.

På samme måte er det ikke mangel på dem som tror at innvandring er den største trusselen mot velferdsstaten, eller at EU styres utelukkende av byråkrater som ikke har noen legitimitet. Grunnen til at de tror dette, er at medier som «Dagsnytt atten» slipper til folk som gjentar de samme løgnene om og om igjen. Parallellene til Nigel Farage, Donald Trump osv. er åpenbare. Likevel må jeg påpeke at jeg ikke sier at disse ikke skal få snakke. Som Ida Thune Øritsland spurte meg på Twitter: «Skal ikke folkevalgte få snakke med forskere?» Jo, det skal de, men ikke i ethvert format. Når man foretar redaksjonelle vurderinger, må man vurdere hvorvidt det faktisk blir en debatt eller om det bare blir en anledning for den ene til å spre løgner.

Synspunktene i innlegget representerer ikke nødvendigvis Studentersamfunnet i Bergens egne synspunkter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer