VENDER HJEM: Tusenvis av kurdere var i går på vei tilbake til Kirkuk, 290 kilometer nord for Bagdad. Irakske tropper presset de kurdiske strykene ut av den viktige oljebyen mandag, men nå skal situasjonen være stabil igjen. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB Scanpix
VENDER HJEM: Tusenvis av kurdere var i går på vei tilbake til Kirkuk, 290 kilometer nord for Bagdad. Irakske tropper presset de kurdiske strykene ut av den viktige oljebyen mandag, men nå skal situasjonen være stabil igjen. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Kurdistan

Demokratene: - Vi må støtte kurderne

Har vestlige politikere glemt at det var kurdere som stoppet frammarsjen til Den islamske staten?

Meninger

Kurderne i selvstyreområdene i Nord-Irak avholdt folkeavstemning 25. september, med rundt 70 prosent frammøte, der 93 prosent sa ja til et fritt og selvstendig Kurdistan.

LEDER FOR DEMOKRATENE: Makvan Kasheikal.
LEDER FOR DEMOKRATENE: Makvan Kasheikal. Vis mer

Etter avstemningen har befolkningen i Kurdistan blitt rammet av flere sanksjoner. Flyrommet over Kurdistan har blitt stengt av det sjiamuslimske regimet i Bagdad. Alle fly fra og til Kurdistan er innstilt med de problemene det har medført for befolkningen. Nå meldes det at den iranskkontrollerte militsen med navnet «Folkets armé» har planlagt en stor krigføring mot kurdere.

Vesten og Nato har vært tause i denne situasjonen. Har vestlige politikere glemt at det var kurdere som stoppet frammarsjen til Den islamske staten? Forstår de vestlige makter hvilken katastrofe det medfører med en krig? Disse radikale og jihadistene utgjør en trussel mot hele verden, ikke bare mot kurderne.

Nå må vestlige organisasjoner og regjeringer fordømme en slik krigføring som planlegges mot kurderne. Det eneste kurderne har gjort er å avholde en folkeavstemning, der flertallet viste at de ønsker å danne en sivilisert stat med vestlige verdier. Kurderne har støttet Vesten i kampen mot IS. Nå håper kurderne på Vestens støtte.