FEIRER I DAG: Folk samlet seg i dag foran det tyrkiske parlamentet i Ankara etter at militærkuppet ble slått ned. Foto:  Adem Altan / AFP / NTB Scanpix
FEIRER I DAG: Folk samlet seg i dag foran det tyrkiske parlamentet i Ankara etter at militærkuppet ble slått ned. Foto:  Adem Altan / AFP / NTB ScanpixVis mer

Demokrati er uansett det beste for et land som opplever press fra alle kanter

Kuppet i Tyrkia angår oss alle, og det er farlig, skriver norsk-tyrkisk politiker.

Meninger

Natt til lørdag 16. juli var det en utbrytergruppe i den tyrkiske hæren som satte i gang et militærkupp. Under militærkuppet ble alle de store mediekanalenes bygg evakuert av militære styrker. Det ble sprengt bomber på parlamentsbygget mens flere titalls regjeringsmedlemmer befant seg inne. Jagerfly fløy lavt over de store byene Istanbul og Ankara, samtidig som det var helikoptere som skjøt mot sivile og politimenn. Generaler og flere andre viktige personer ble tatt som gisler. Det ble kastet granater på hotellet president Recep Tayyip Erdogan var på under kuppet like etter at han hadde forlatt området i Marmaris.

NORSK-TYRKISK POLITIKER: Mehmet Kaan Inan, bydelspolitiker for Høyre i Søndre Nordstrand.
NORSK-TYRKISK POLITIKER: Mehmet Kaan Inan, bydelspolitiker for Høyre i Søndre Nordstrand. Vis mer

For meg som har familie i de to store byene Ankara og Istanbul, var natten ekstra lang. De meldte om ville tilstander i gatene, hvor vanlige tyrkiske borgere trakk seg til gatene etter at president Erdogan ba folk om å gå ut og vise de militære styrkene hvem det tyrkiske folket er. Dette førte til at mange sivile ble drept under skuddvekslingene mellom regjeringsvennlige politistyrker og militære styrker som ønsket et militærkupp.

Det er uakseptabelt at militære styrker prøver på et militært kupp i et demokratisk land. Det kan ikke legges skjul på at menneskerettighetene i Tyrkia blir brutt, samtidig som regjeringen prøver å dra Tyrkia i en mer religiøs retning. Demokratiet er uansett den beste styreformen for et land som opplever press fra alle kanter i verden, som opplever migrasjonskrisen hardest og som er det landet som skal knytte Europa og Asia sammen. Det er alltid folket som skal bestemme hvem som til enhver tid skal styre landet, og dersom folket hadde vært misfornøyd med styreformen og retningen Tyrkia går i; ville de stemt vekk regjeringspartiet AKP for lenge siden.

Det blir vanskelig å gjenopprette tilliten til det tyrkiske forsvaret. Mange bekjente av meg i Tyrkia rapporterer stadig lørdag morgen og ettermiddag at de løper vekk fra gatene når de ser menn i grønne uniformer; til tross for at noen av dem kan være regjeringsvennlige politimenn. Tilliten til framtidige militære styrker vil være veldig lav blant befolkningen, og det trengs en stor og nødvendig omlegging av forsvaret. Mest på grunn av at de med viktige roller i det tyrkiske forsvaret har vist seg å stå bak militærkuppet.

Tyrkere opplevde en natt i panikk. Gatene var fulle av mennesker, det var lange køer ved minibankene og mange gjemte seg. På sin vei ut i gatene for å vise sin motstand mot militære styrker i tanks, ble mange beklageligvis drept. Mange bekjente mener at det ikke var de regjeringsvennlige politistyrkene som stoppet militærkuppet, men vanlige tyrkiske borgere. Hvis man ser tilbake i tyrkisk historie, så ser man at militærkupp ikke har vært noe fredelig, dog heller ikke noen suksess.

Parlamentssituasjonen vil være ganske annerledes framover. Regjeringspartiet AKP (Rettferds- og frihetspartiet) med Erdogan i spissen vil trolig styrke sin posisjon ytterligere ved neste valg. Dette fordi han blant annet har tatt æren for å ha hindret et militært kupp. Det vil få ham til framstå som en sterk leder i en vanskelig periode.

Situasjonen mellom Tyrkia og Syria har vært et av grunnene til at militæret har gått til et kupp mot regjeringen. I sin uttalelse på den statlige TV-kanalen TRT nevnte det tyrkiske forsvaret at mange tjenestemenn har blitt drept og mange sivile har blitt drept på grunn av den posisjonen Tyrkia har tatt i migrasjonskrisen. Slik kunne de ikke ha det lenger. Selv om militærkuppet ikke gikk som det skulle, så er det til å tro at Erdogan i nærmeste framtid vil endre holdningene, retorikken og politikken sin i forhold til migrasjonskrisen. Et mulig standpunkt er at han avbryter alle flyktningeavtaler med europeiske land, og fortsetter migrasjonskrisen til Europa.

Etter at den siste flyktningeavtalen ble signert mellom Tyrkia og EU, så har det tyrkiske folket opplevd frykt hver eneste dag. De har opplevd litt mer frykt i hverdagen sin, slik at Europa skal ha litt færre utfordringer. Til gjengjeld skulle Erdogan få penger, og håpet hans om et EU-medlemskap skulle være enda nærmere. Flere tyrkere, ute på sosiale medier og i gatene, protesterte mot flyktningavtalen. Den gikk aller størst utover vanlige tyrkiske borgere. Det er over tre millioner syrere i Tyrkia foreløpig.

Det er også en stor bølge av konspirasjonsteorier blant folket, mest ute i sosiale medier; som mener at militærkuppet er arrangert av presidenten selv. Dette for å styrke sin egen rolle og gi seg selv mer makt, og vise at han har fikset opp i et ustabilt Tyrkia. Flere Tyrkia-eksperter spår at det vil bli mindre frihet og mindre demokrati fremover. Kanskje dette var målet? Det er ingenting å legge skjul på, likevel er det uenighet om hvorvidt Tyrkia bryter menneskerettighetene og at demokratiet blir krenket hver dag. Et eksempel på dette er for eksempel at flere stortingspolitikere i Tyrkia har drøftet å gjeninnføre dødsstraff mot dem som utførte militærkuppet.

Som norsk-tyrker har jeg og mange i lang tid vært bekymret for hva som skjer i Tyrkia. Terrorangrep fant sted flere ganger, mange i de aller mest befolkede byene. Det skjærer i hjertet når kjøpesenteret jeg besøkte hver sommer med familien opplever terrorangrep. Det skjærer meg enda mer i hjertet når jeg snakker med min familie i Tyrkia, som forteller at de er redd for å gå ut i gatene. Tyrkia skulle være det landet i Midtøsten hvor frihet, sikkerhet og likeverd skulle være viktige prinsipper.

Det er urolige tilstander i Tyrkia. Mange er forvirret, og tilliten til det som skulle beskytte folket mot motstandere har blitt mye lavere. Folket som har gitt de militære styrkene våpen og ansvar til å beskytte landet, har blitt lurt. Aldri skal demokratiet krenkes ved å drepe politimenn og sivile som beskyttet sitt eget land mot et militært og voldelig kupp. Mye er under behandling, det gjenstår bare å se hva som skjer i Tyrkia framover.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.