Demokrati i datamaktsamfunnet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORSLAG OM endringer av åndsverksloven skal behandles i Stortinget den 12. mai. Forslaget kan fortone seg som rent kulturpolitisk, da endringene bare synes å gjelde rett til å kopiere åndsverk. De vil imidlertid få følger langt ut over kultursektoren. Et åndsverks tilblivelse, distribusjon og omsetning er i dag sammenfiltret med datateknologi som griper inn i alle samfunnssektorer. Lovendringene vil påvirke en mengde andre faktorer i det norske samfunn.

Debatten hittil har i stor grad dreiet seg om datasystemet Skolelinux og kravet om fri adgang til å laste ned materiale fra Internett til skolebruk. Det er viktig, men denne fokuseringen har avledet oppmerksomheten fra andre faremomenter ved lovforslaget.

DET ER VANLIG å kalle et avansert samfunn som Norge et «datasamfunn», men dette begrepet gjenspeiler bare deler av virkeligheten. En mer dekkende betegnelse er «datamaktsamfunn», som signaliserer at makten i dette samfunnet er basert på datateknologi.

Det viktigste programmet i enhver datamaskin er operativsystemet som gjør at maskinen fungerer. I et datamaktsamfunn vil et operativsystemsmonopol ikke bare være en fare for fri konkurranse, men for selve demokratiet. Farligst er et monopol på et operativsystem som administrerer nettverk, fordi brukerne blir avhengige av nettverket og dets overvåker. Windows er et slikt operativsystem. Kildekoden til Linux er gratis og ligger ute på Internett til fri avbenyttelse for enhver. Derfor er Linux det motsatte av et monopol: det er tvert imot en demokratisk faktor i datamaktsamfunnet. Skolelinux er en tilpasning av Linux.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer