Demokrati og fattigdom

Sammenhengen mellom demokrati og reduksjon av fattigdom er på ingen måte åpenbar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FNs Generalsekretær og fredsprisvinner Kofi Annan vektla at demokratisk og sosial utvikling må gå hånd i hånd. Dette er neppe særlig kontroversielt. Det er naturlig å tro at grunnleggende demokratiske rettigheter også på sikt vil redusere fattigdommen. Men, vel 50 år etter at demokratiske India fikk sin uavhengighet, lever fortsatt 35 prosent av befolkningen i ekstrem fattigdom, mens Kina praktisk talt har eliminert fenomenet. Sammenhengen mellom demokrati og fattigdomsreduksjon er altså ikke så åpenbar som man tilsynelatende har trodd.

Siden India startet sine utviklingsprogram etter uavhengighet i 1947, har utviklingen riktignok gått jevnt, dog sakte fremover. Med en gjennomsnittlig levealder på rundt 40 år i 1947, har den nå økt til omtrent 64 år for kvinner og 62 år for menn. Spedbarnsdødeligheten er nå 177 per tusen, og analfabetismen har også blitt noe redusert. Denne statistikken skiller seg ikke vesentlig fra andre demokratiske land som Sri Lanka, Malaysia, Costa Rica, Venezuela og Botswana. I Kina har gjennomsnittlig levealder økt fra rund 40 år i 1949, altså omtrent den samme som India, til 72 år for kvinner og 68 år for menn, men blitt noe redusert etter de liberaløkonomiske reformene i 1979. Spedbarnsdødeligheten ligger nå på omtrent 65 per tusen. Land som Sør-Korea, Taiwan og Singapore kan vise til en enda bedre statistikk, til tross for at fattigdomsbekjempelsen i all hovedsak ble utført mens disse landene fortsatt hadde «autoritære» regimer. Singapore er fortsatt et diktatur, og har vært det siden

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer