Demokrati uten aldersgrense

Åse Gruda Skards lille bok om barneoppdragelse fra 1948 er nesten bedre nå enn da den kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Enkeltpersoner endrer samfunnsutviklingen - ved siden av historiens drivkrefter og strømninger i tiden, mente psykologen, politikeren, folkeopplyseren og forfatteren Åse Gruda Skard. Hun hadde sterkere bakgrunn for egne meninger enn de fleste. Faren, Halvdan Koht, historiker og utenriksminister i Johan Nygaardsvolds Arbeiderparti-regjering fra 1935-41, og mannen som utformet kong Haakons «nei» til tyskerne, snakket gjerne med sin datter om «drivmaktene i historia». Fra moren fikk hun ytterligere ballast - Karen Grude Koht var forkjemper for kvinners utdanning, og skrev selv flere bøker.

En av Åse Gruda Skards studenter, Magne Raundalen, har sagt at hun hadde «alt inne samtidig»: barnepsykologien, de historiske linjene, kvinneperspektivet, politikken og det internasjonale engasjementet. Gruda Skards tre fronter ble forskning og forskningsformidling, folkeopplysning og direkte politisk påvirkning. Det er en underdrivelse å si hun hadde enorm arbeidskapasitet. Hun var den første i Norge til å ta mediene i bruk for å formidle faglige råd til foreldre - med humor, spissformuleringer og talende eksempler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer