DEBATT

Demokratiet - opp til deg og meg

Selv for en nasjon som elsker å feire, har grunnlovsjubileet overgått våre største forventninger. For folkestyrets utvikling fremover er det viktig at vi klarer å ta med oss deltakelsen og engasjementet videre. Det er ikke gitt at det skjer av seg selv.

200-ÅRINGEN:   Den jubileumsfeiringen vi nå har bak oss, med feiring av demokratiet og våre felles verdier, er verdt å være stolt av skriver Stortingspresidenten Olemic Thommesen (ytterst til høyre). Foto: Roald, Berit NTB scanpix
200-ÅRINGEN: Den jubileumsfeiringen vi nå har bak oss, med feiring av demokratiet og våre felles verdier, er verdt å være stolt av skriver Stortingspresidenten Olemic Thommesen (ytterst til høyre). Foto: Roald, Berit NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette grunnlovsjubileet har vist at Grunnloven, og det demokratiet den er grunnmur for, er den viktigste fellesnevneren i det fellesskapet som er «Norge». Gjennom 200 år har Grunnloven og det stadig sterkere norske folkestyret vært en uhyre viktig side ved vår selvforståelse og det bildet vi har av hvem vi er og hvem vi vil være. Grunnloven var frigjørende, samlende og retningsgivende.

Derfor er den jubileumsfeiringen vi nå har bak oss, med feiring av demokratiet og våre felles verdier, verdt å være stolt av. Jeg vil få takke for den deltagelsen og det engasjementet vi har sett over hele landet og på alle nivåer gjennom hele året. Det har vært enestående.

Samtidig er det nå vi må sørge for å sikre den videre forvaltningen av folkestyret og alt det vi nå har feiret, diskutert og lært mer om.

Vårt eget grunnlovsjubileum ble satt i perspektiv av politiske vinder internasjonalt. Land rundt oss opplever at demokratisk tenkning utfordres av politisk og religiøs ekstremisme. Vi har sett at det hjelper lite med velskrevne konstitusjoner hvor demokrati og menneskerettigheter er godt ivaretatt, så lenge man ikke har forankret dette i et demokratisk sinnelag i befolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer