KOMMENTARER

Demokratiet er ikke lenger en selvfølge

Presset mot humanitet, rettsstaten og folkestyret øker. Vi nærmer oss et punkt der demokratiet må bevise sin berettigelse.

ASYLMOTTAK I BRANN:  Uroen rundt flyktninger og terror er et varsel. Kravene om en skarpere stat med brede fullmakter er et tegn i tida. Her brenner et asylmottak i Hemsedal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ASYLMOTTAK I BRANN: Uroen rundt flyktninger og terror er et varsel. Kravene om en skarpere stat med brede fullmakter er et tegn i tida. Her brenner et asylmottak i Hemsedal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Taktomslaget i norsk politikk er dramatisk. På noen måneder er tyngdepunktet flyttet fra et mildt og moderat sentrum til et sted preget av nasjonal identitet, kontrollstat og dyp skepsis til alle som flykter fra krig, eller som bare vil ha et bedre liv. Slike holdninger har alltid vært en del av opinionen. Det nye er omfanget, sinnet og forakten for folkestyrets institusjoner og beslutningsprosesser. Det kan virke som om tilliten til det politiske systemet ikke sitter særlig dypt når krisene melder seg.

Politikerne har begynt å løpe etter den nye folkemeningen. Det gjelder å være gjerrigst og strengest overfor alle asylsøkere, også barn. Avskrekking og forskjellsbehandling skal stanse ferden mot de stengte grensene. De fleste politikere og partier følger markedets lover: Du skal ikke lede, men la meningsmålingene bestemme kursen. Eller som vi sa før: Snu kappen etter vinden.

Frykt og sviktende tillit er typiske elementer i politiske skifter og omveltninger. Nå står vi overfor en situasjon der flere alvorlige trusler er synlige på himmelen samtidig. Mest direkte er flommen av flyktninger og migranter. Den har inntrådt samtidig, og knyttes sammen med, terrortrusselen. Her står vi ved vår tids mest urettferdige paradoks: At mennesker som flykter fra en krig der terrororganisasjonen IS har rollen som hovedbøddel, blir mistenkt for selv å være terrorister. I juni år skrev Hege Storhaug, ytre høyres nye nasjonalhelgen, at så mange som 8000 IS-sympatisører var på vei mot Norge. Nå er påstanden visstnok trukket, men den falt i fruktbar jord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer