DEBATT

Debatt: USA-valget 2016

Demokratiet har begått selvmord

Carsten Jensen skriver om å våkne opp til Donald Trumps virkelighet.

DEMONSTRASJONER: I mange av de største byene i USA har det vært store demontrasjoner mot Donald Trump etter valgseieren. Her fra Denver, Colorado. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: I mange av de største byene i USA har det vært store demontrasjoner mot Donald Trump etter valgseieren. Her fra Denver, Colorado. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg var elleve år gammel da president John F. Kennedy ble drept. Likevel var det den verste dagen i mitt liv. Det sier jeg ikke som en personlig erklæring, men rent objektivt. Drapet på Kennedy var et angrep på demokratiet. Natt til onsdag begikk demokratiet selvmord.

Mediene sier optimistisk at i morgen våkner den nyvalgte president Donald Trump opp til virkeligheten og så blir det business as usual. Men det er ikke sant. Vi våkner opp til Donald Trumps virkelighet – et kvinnehatende, rasistisk, voldsdyrkende, brutalisert og sannhetsfornektende samfunn, som med demokratiets egne midler avvikler demokratiet.

Demokratiet har aldri vært noen ideell styreform, men fullt av selvmotsigelser, hykleri og korrupsjon. Med militære midler er land i den tredje verden, i frihetens navn, blitt fratatt sin rett til selv å velge veien inn i framtida. De mest korrupte lederne er innsatt på håpets plass. I likhetens navn er de fattige blitt ignorert eller utnyttet, de rike er blitt skamløst rikere.

Globaliseringen er demokratiets store utfordring. Det er nasjonalstaten som har vært demokratiets naturlige vekstplass. Hvordan forener vi demokratiets forestillinger om menneskers likhet og rett til innflytelse på deres eget liv med en global verden der alle grenser er blitt flytende og innenrikspolitikk ikke lenger kan skilles fra utenrikspolitikk og omvendt? Kan vi stemme oss til innflytelse på verden?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer