Demokratiet som forsvant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonalt selvstyre var et av de viktigste argumentene mot norsk medlemskap i Den europeiske unionen. Nordmennene skulle ikke styres av andre lover enn de som de selv fattet. Så ble da også den tidligere inngåtte EØS-avtalen, som var en midlertidig foranstaltning, Norges formelle og varige tilknytningsform til EU. Det ble også av nei-siden oppfattet å være et mindre onde, siden det ville lede til færre inngrep i norsk suverenitet og uavhengighet. Mon det!

Onde tunger vil ha det til at Nei til EU vant i 1994, men har tapt hver dag siden den gang. Ett er i alle fall sikkert, demokratiet har tapt. Det er spesielt EØS-avtalen som gjør at EUs regler blir norsk lov. Norge er bundet til å følge reglene fra EU, regler som norske beslutningstakere ikke har vært med på å vedta. Rett nok må EU-reglene vedtas av Det norske storting – gjennom EØS-komiteen – men dette går lydløst for seg. For eksempel så innlemmet komiteen EUs klimakvotedirektiv uten offentlig debatt. Dette direktivet gjør at Norge mister mye av den nasjonale handlefriheten til å føre en egen klimapolitikk.

Formelt er det riktig at EØS-avtalen er en internasjonal avtale, for så vidt som EFTA-landene ikke har delegert beslutningskompetanse til overnasjonale organer. Dog har EFTAs overvåkingsorgan – ESA – direkte kompetanse i konkurransespørsmål (herunder offentlige innkjøp og statsstøtte). På disse områdene har dette organet fullmakter tilsvarende de EU-kommisjonen har.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer