- Demokratiet trenger fortsatt vår støtte

Det er i dag ti år siden Nelson Mandela vant det første frie valget i Sør-Afrika, etter 46 år med apartheid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI VAR MANGE

i Norge som støttet kampen mot apartheid og som feiret Sør-Afrikas første demokratiske valg 27. april 1994. 10 år seinere gratulerer vi landet med de første frie årene. Men et stabilt velferdssamfunn lar seg ikke bygge ferdig på 10 år. Det unge sørafrikanske demokratiet trenger fortsatt vår støtte.

«Kraften i deres engasjement for rettferdighet ga oss inspirasjon gjennom fengselsmurene, over eksiltilværelsens store avstander og til undergrunnsarbeidet. Vi vil takke dere for deres sentrale rolle i kampen mot apartheid,» sa Nelson Mandela om de norske støttespillerne under sitt besøk i Oslo i 1999.

Solidariteten med det sørafrikanske folket har vært sterk i Norge.

Et bredt spekter av organisasjoner og miljøer støttet kampen mot apartheid gjennom solidaritetsaksjoner, boikott og økonomisk støtte til de politiske kreftene som jobbet for endring. Denne støtten fra Norge ble anerkjent av partiet ANC da de etter 46 år med det grovt undertrykkende rasistiske apartheidregimet kom til makten og Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første demokratisk valgte president.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer