Demokratisk kultur og selvsensur

- Nettdebattene er degenerert til en av de laveste formene for kommunikasjon i samfunnet vårt, skriver kronikkforfatteren.

DEMOKRATISK PROBLEM: - Personlig utskjelling, kunnskapsløs skråsikkerhet og hatretorikk er så utbredt at seriøse debattanter enten holder seg unna eller fort gir opp, skriver kronikkforfatteren.

Foto ELVSBORG/ØYVIND Dagbladet
DEMOKRATISK PROBLEM: - Personlig utskjelling, kunnskapsløs skråsikkerhet og hatretorikk er så utbredt at seriøse debattanter enten holder seg unna eller fort gir opp, skriver kronikkforfatteren. Foto ELVSBORG/ØYVIND Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I etterkant av den høyreekstremistiske terroren som rammet Regjeringskvartalet og Utøya fredag 22. juli, oppfordret Høyres leder Erna Solberg i en debatt på NRK til mer moderasjon og mindre hatefulle utsagn, både i ordskifte mellom politikerne og på de mange nettforaene, hvor ekstreme ytringer er dagligdags. Solbergs formaning er et skritt i riktig retning, og åpner opp for at demokratiet faktisk kan komme styrket ut av disse tragiske hendelsene.

I stedet for å tjene til en åpnere og bredere politisk debatt, hvor vanlige menneskers synspunkter korrigerer den politiske elitens debattmonopol, er nettdebattene, spesielt her i Dagbladet, degenerert til en av de laveste formene for kommunikasjon i vårt samfunn. Her konkurrerer konspirasjonsteoretikere og kverulanter med islamofober og rasister om oppmerksomheten, mens et fåtalls enslige røster forsøker å opprettholde en viss saklighet. Personlig utskjelling, kunnskapsløs skråsikkerhet og hatretorikk er så utbredt at seriøse debattanter enten holder seg unna eller fort gir opp. Dette er et demokratisk problem av tre grunner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer