Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Demokratisk sabotasje

Dumping av farlig politisk avfall på journalistikkens røde dager er det skitneste trikset i PR-håndboka.

DUMPINGMINISTER: Kulturminister Hadia Tajik valgte å legge 22. juli-forklaringene til embetsverket til skattelistefredag. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
DUMPINGMINISTER: Kulturminister Hadia Tajik valgte å legge 22. juli-forklaringene til embetsverket til skattelistefredag. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fredag skjedde det igjen. Våre folkevalgte valgte å bære ut sitt politiske søppel i skyggen av det journalistiske søkelyset.

Midt på dagen kom pressemeldingen fra Kulturdepartementet om at de resterende 22. juli-intervjuene, de som er gjort med embetsverket, ville bli sluppet samme dag. Dette er dokumenter som norsk presse sammen med Kontroll- og konstitusjonskomiteen har måttet tvinge ut av kulturminister Hadia Tajik, etter at Riksarkivaren først ville hemmeligholde dem. Ikke så rart, intervjuene med politi-, forsvars- og justistoppene knuser siste rest av tro på statens evne til å beskytte det norske folk. Ikke bare var det fredag, det var den fredagen i året da skattelistene ble offentliggjort. Politikerne og deres informasjonsrådgivere vet utmerket godt at skattelistedagen er en lenge planlagt hendelse og en kapasitetsslukende dag for norske redaksjoner, på linje med statsbudsjett, valgnatt og fredspris.

Hadde det bare vært denne ene gangen. Men mønsteret gjentar seg latterlig ofte. Også da 22. juli-intervjuene med de sju topppolitikerne ble frigitt, skjedde det. Etter massivt press offentliggjorde daværende kulturminister Anniken Huitfeldt dokumentene. Slippet skjedde seint om kvelden torsdag 20. september, etter at aviser og nyhetssendinger var planlagt og dagskiftet hadde gått fra jobb.

Jonas Gahr Støres folk benyttet samme triks da Tschudi-redegjørelsen ble framlagt i vår — om ettermiddagen fredagen før 22. juli-rettssaken startet i Oslo tingrett.

Arbeiderpartiet holder dumpingrekorden i 2012. Tidligere var Senterpartiet norgesmestere. Fredag ettermiddag før vinterferien i 2010 tildelte daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen 63 nye blokker på norsk sokkel, 36 av dem i strid med miljømyndighetenes råd. Fredag 1. mai 2010 bekjentgjorde han at «månelandingen» på Mongstad var utsatt. Rett før han gikk av, planla han å slippe nyheten om ytterligere to års utsettelser under herrestafetten i VM i Holmenkollen. Planen ble avslørt i siste liten av daværende miljøvernminister Erik Solheim og miljøbevegelsen. I samme mesterskap kalte Riis-Johansen inn til pressekonferanse under mennenes 15-kilometer for å avlyse sjøkablene i Hardanger.

Dumpingen av det som for regjeringen er søppel, men for offentligheten er viktige saker, vanskeliggjør god pressedekning og offentlig kontroll. Det blir mindre tid, ressurser og mulighet for pressen til å sette seg inn i informasjonen og stille spørsmål enn det ellers ville ha blitt. Dekningen blir overlatt til idealister på dugnad og overtid, og det koster mer enn det burde.

Det er en planlagt demokratisk sabotasje som burde vært forbudt etter offentlighetsloven. Det er ikke tillitvekkende, det er pill råttent, billig og lett gjennomskuelig. Vi har sett West Wing. Det finnes ikke lenger fine dager for dårlige nyheter. Det verste er at regjeringen bruker stadig flere skattemillioner på å hyre inn konsulentselskaper og ansette kommunikasjonsarbeidere. Er dette virkelig det beste de har fått for pengene?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media