LEDER

Hovedleder: Drapet på juryordningen

Demokratisk tilbakeslag

Den nye lagmannsretten vil svekke domstolenes autoritet

JURYEN AVGJØR SKYLDSPØRSMÅLET: Nå blir denne ordningen erstattet av en meddomsrett med fem lekdommere og to juridiske dommere.
JURYEN AVGJØR SKYLDSPØRSMÅLET: Nå blir denne ordningen erstattet av en meddomsrett med fem lekdommere og to juridiske dommere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jurister og politikere av ulikt slag har i mer enn hundre år jaktet på den norske juryordningen. Nå ser det ut til at de endelig har fått has på den mest markante lekmannsordningen i vårt rettssystem. Torsdag denne uka la representanter for Høyre, Frp og KrF fram et forslag til ny behandling av straffesaker som er anket til lagmannsretten. Juryen skal erstattes av en meddomsrett med fem lekdommere og to fagdommere. For domfellelse i de mest alvorlige sakene må minst fem av sju dommere stemme for domfellelse. Av disse skal minst en være fagdommer. Prinsippet om å bli dømt eller frikjent av likemenn er erstattet av et system som øker de juridiske dommernes innflytelse. Denne svekkelse av lekmannsprinsippet vil alene redusere domstolens autoritet.

Da Stortinget vedtok juryordningen i 1887 skjedde det som ledd i en omfattende demokratisering av det norske samfunnet. Myndighetenes og embetsmennenes makt skulle beskjæres, og den folkelige innflytelsen styrkes. Juryordningen var en del av et demokratisk byggverk som også omfattet innføringen av parlamentarisme og lokalt demokrati i kommunene. Lekmennenes posisjon i rettssystemet skulle dessuten øke domstolens autoritet og tillit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer