STYRING: Kommunen må få mer makt over de private barnehagene, som er fristilt lokalpolitiske prioriteringer, skriver byråd Tone Tellevik Dahl. Foto: NTB scanpix
STYRING: Kommunen må få mer makt over de private barnehagene, som er fristilt lokalpolitiske prioriteringer, skriver byråd Tone Tellevik Dahl. Foto: NTB scanpixVis mer

Barnehage:

Demokratisk underskudd i barnehagen

Kommunene må kunne stille kvalitetskrav til barnehagene, også de private.

Meninger
Foto: Sturlason/ Oslo kommune
Foto: Sturlason/ Oslo kommune Vis mer

Tror du at barnehagepolitikken du stemmer frem i valg når ut til alle barnehager? Om flere barnehagelærere, om bedre mat – eller om skjerpet oppfølging av barns språk. Det tror nok de fleste.

For de færreste i det norske samfunnet er fristilt når velgere stemmer frem en bestemt politikk, og politikere senere står klare for å gjennomføre den.

Ett unntak er barnehagepolitikken, der Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nekter kommunene å innføre den demokratisk vedtatte barnehagepolitikken i halvparten av barnehagene.

Politikken kan kun gjennomføres i offentlige barnehager, og ikke i de private barnehagene, som er fristilt lokalpolitiske prioriteringer.

I Oslo er Arbeiderpartiet og byrådet i ferd med å øke andelen barnehagelærere til 50 prosent, men takket være Røe Isaksen har vi ikke anledning til å stille dette kravet til de private barnehagene.

Videre har Oslo kommune en bemanningsnorm som sikrer høy voksentetthet, vi har rutiner for oppfølging av barns språk og for samarbeid med barnevern og skoler. Men vi kan ikke kreve at de private barnehagene følger våre rutiner eller standarder, selv om de faktisk får akkurat samme driftsstøtte som de offentlige barnehagene.

Arbeiderpartiet mener det er udemokratisk at kommunene har ikke lov til å stille kvalitetskrav til private barnehageaktører, for eksempel om bemanning og voksentetthet.

Vi mener det er feil at barnehagepolitikken bare kan gjennomføres i offentlige barnehager. Barna og foreldrene er jo de samme.

Konsekvensen av at barnehagepolitikken bare når ut til halvparten av barnehagene i Norge, er at foreldre opplever barnehagetilbudet som ulikt fra barnehage til barnehage.

Arbeiderpartiet vil at barnehagepolitikken skal nå ut til alle barnehager, ikke bare de offentlige. Vi vil sette en standard som gjelder alle, et minstenivå på kvalitet og kompetanse som alle foreldre kan forvente, uansett om barnet går i en privat eller offentlig barnehage.

Derfor går vi nå som eneste parti til valg på å stille kvalitetskrav også til private barnehager. Det vil gi et mer likeverdig og forutsigbart barnehagetilbud. Til barnas og demokratiets beste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.