MULIG MED DEMOKRATI: Verdens demokratier bør støtte det iranske folkets krav om demokrati og avstå fra ubetinget handel med verdens verste terrorstat, skriver artikkelforfatter. På bildet er Irans øverste leder Ayatollah khamanehi. Foto: REUTERS/Caren Firouz/NTB Scanpix
MULIG MED DEMOKRATI: Verdens demokratier bør støtte det iranske folkets krav om demokrati og avstå fra ubetinget handel med verdens verste terrorstat, skriver artikkelforfatter. På bildet er Irans øverste leder Ayatollah khamanehi. Foto: REUTERS/Caren Firouz/NTB ScanpixVis mer

Iran:

Demokratiske land må bryte handelsbåndene med det middelalderske regimet i Iran

Regimets dager er talte.

Meninger

26. juni offentliggjorde 265 medlemmer av Europaparlamentet en felles erklæring om menneskerettigheter i Iran. Uttalelsen kommer fra alle politiske grupper og fraksjoner i Europaparlamentet. Dette viser tydelig at i spørsmålet om menneskerettighetsbrudd, kvinneundertrykkelse og det iranske regimets støtte til terrorisme, står samtlige av de 265 europeiske medlemmene sammen.

I sin uttalelse oppfordrer de europeiske regjeringer til at handel med Iran må betinges av klare forbedringer i menneskerettighetssituasjonen i landet. De advarer om Irans destruktive rolle i regionen. Den iranske revolusjonsgarden (IRGC) fører en blodig kamp på Assads side i Syria og må svartelistes.

IRGC dominerer 70 prosent av Irans økonomi. Europeiske selskaper som ønsker å inngå handelsavtaler med Iran løper en stor risiko ved at de dermed direkte eller indirekte bidrar til å berike en terrororganisasjon.

De europeiske parlamentarikerne ber Europa om å reorientere seg og avstå fra samarbeid med det islamistiske regimet. De bør heller støtte det iranske folkets frihetskamp. I den anledning vil EU-parlamentarikeren Gerard Deprez delta i eksiliranernes Fri- Iran årskonferanse 1. Juli i Paris, hvor støtteerklæringen formelt overleveres det iranske folket.

Som tidligere politisk fange fra Iran som har bodd i Norge de siste 28 årene, stiller jeg meg undrende til Jan-Erik Smildens hårreisende påstander i Dagbladet den 27. juni. Han fremmer konspirasjonsteorier om det iranske folkets motstandsbevegelse (Folkets Mojahedin) uten fnugg av bevis. Derimot unngår han galant å nevne at den 1. juli vil 100 000 eksiliranere fra hele verden delta på en Fri-Iran konferanse i Paris sammen med 500 politikere verden over, deriblant et stort antall amerikanske toppolitikere. Vårt budskap er at demokratiske land må bryte handelsbåndene med det middelalderske islamistiske regimet i Iran.

Det iranske folket ønsker et demokratisk og sekulært styre. Smilden vil ha godt av å ta seg en tur til konferansen vår i Paris og bivåne den massive støtten den iranske motstandsbevegelsen har blant iranere. Har Smilden lest de europeiske parlamentarikernes støtteskriv? Mener han på ramme alvor at disse politikerne og de 100 000 eksiliranerne som hvert år deltar i Fri-Iran konferansen i Paris er en del av et hemmelig nettverkssamarbeid og terrortrening? Det argumentet faller på sin egen urimelighet.

Vi i den iranske motstandsbevegelsen mener at et demokratisk Iran er mulig. Verken krig eller blidgjøringspolitikk er løsningen. Verdens demokratier bør heller støtte det iranske folkets krav om demokrati og avstå fra ubetinget handel med verdens verste terrorstat. Det er nettopp denne løsningen EU- parlamentarikerne tar til orde for. Jeg håper at mitt nye hjemland Norge og våre folkevalgte følger etter!