Demokratiske underskudd

«Når frontlinjebyråkratene har stort rom for skjønn, blir det nærmest umulig å holde dem ansvarlig.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den europeiske union anklages for demokratisk underskudd. Problemet er at beslutninger blir fattet på EU-nivå av organer som det ikke er folkevalgt kontroll med. Etter hvert som Europaparlamentet får mer makt, minsker dette underskuddet. For Norge er det imidlertid blitt et økende dilemma at vår tilknytning til Unionen gjennom den såkalte EØS-avtalen har medført et demokratiproblem. Stadig mer blir Norge underlagt lover og forordninger som verken borgerne eller dets representanter har vært med på å beslutte.

Problemet med demokratiske underskudd har også relevans i forhold til utviklingen av velferdsstaten hvor både profesjonelt og administrativt skjønn har vokst. Forvaltningen utøver nå et betydelig skjønn, og den enkelte tjenesteutøver er ofte pålagt både å definere hva som er et sosialt problem og å gi en selvstendig vurdering av hva som skal til for å løse det. Dette medfører at velferdsstatens yrker fordeler goder og byrder med store konsekvenser for den enkelte uten medvirkning fra dem det gjelder eller deres representanter.

Kritikken går på at profesjonsutøverne gjennom sine beslutninger fastlegger romslige eller altfor knappe standarder, etablerer urimelige forskjeller eller behandler like tilfeller ulikt. Prinsippet om likhet for loven overholdes ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer