KOMMENTARER

«Demokraturet» under Erdogan

I unntakstilstand støpes «et nytt Tyrkia». Men vil president Recep Tayyip Erdogan virkelig se sine motstandere henge fra galger? spør Einar Hagvaag.

TAKSIM INNTATT: Det torget i Istanbul hvor de sekulære og venstresida har hatt sin politiske samlingsplass er inntatt av president Recep Tayyip Erdogans tilhengere. På det stedet hvor den sekulære landsfaderen Mustafa Kemal hedres, feirer de nå med Tyrkias og det osmanske kalifatets flagg. Tyrkia er i endring. Foto: AP / NTB Scanpix / Petros Giannakouris
TAKSIM INNTATT: Det torget i Istanbul hvor de sekulære og venstresida har hatt sin politiske samlingsplass er inntatt av president Recep Tayyip Erdogans tilhengere. På det stedet hvor den sekulære landsfaderen Mustafa Kemal hedres, feirer de nå med Tyrkias og det osmanske kalifatets flagg. Tyrkia er i endring. Foto: AP / NTB Scanpix / Petros Giannakouris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I kjølvannet av det mislykte militære kuppet i Tyrkia har president Recep Tayyip Erdogan gjennomført et slags politisk «mot-kupp» med voldsom slagkraft. Fram til lørdag var mer enn ti tusen personer pågrepet, har han opplyst. Over femti tusen har fått sparken fra statlige institusjoner. En tredel av den militære overkommandoen - mer enn hundre generaler og admiraler - er arrestert. 2341 institusjoner - skoler, helseinstitusjoner, fagforeninger, veldedige organisasjoner og annet - må stenge. I EU, USA og NATO spør man med stor bekymring hvor dette vil ende.

Tre måneders unntakstilstand, som uten hindre kan forlenges, setter presidenten i stand til å styre uten parlamentarisk innblanding, også til å vedta lover. Den Europeiske Menneskerettskonvensjonen (EMK) gjelder inntil videre ikke i Tyrkia.

«Kupp-makerne har gitt Erdogan det president-styret han har drømt om fra 2010 på et sølvfat», skriver den tyrkiske statsviteren Cengiz Aktar i den franske avisa Le Monde. «Erdogan har fått frie hender til å innføre et autoritært regime», skriver forskningsdirektøren Nedim Gürsel, også han tyrker, i samme avis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer