Demonene er døde

Billy Corgan mener at hans virkelige jeg har kommet ut - som et langt mer harmonisk menneske.

-  Ja, jeg har det bedre nå, sier Corgan.

Sangeren og låtskriveren fra The Smashing Pumpkins - et av 90-tallets mestselgende og spennende band - solodebuterer 20. juni med albumet «The Future Embrace».

-  Jeg har hele tida sverget til bandkonseptet. Stort sett er band bedre og mer interessante enn soloartister.

-  Et av unntakene som bekrefter regelen er David Bowie. Men skitt au, nå er tida inne for ikke å tenke på andre enn meg selv.

BILLY CORGAN er blitt sett på som arrogant, sær og selvopptatt. Han var til tider en nådeløs bandleder, men det er hans låtskrivertalent, særegne nasale stemme og evne til å skape nye musikalske uttrykk som gjorde The Smashing Pumpkins så store.

Nå innrømmer han at den ofte lite sympatiske væremåten var et skjold mot verden. Nå er han blitt voksen og har fått sortert og ryddet opp i det kaotiske livet.

-  Jeg hadde en vanskelig og voldelig oppvekst, som førte til at jeg var sint og utagerende - spesielt i 20-åra.

-  Men nå ser jeg at denne personen, som folk stort sett fikk se i Smashing Pumpkins, var et alter ego. Nå har det virkelige jeg kommet ut, og det er et langt mer harmonisk menneske, sier Corgan til Dagbladet.

HAN FRAMSTÅR ikke som depressiv og innadvendt, men ler og prater lystig i telefonen. Stjernenykkene synes også slipt vekk, men at det fremdeles er en litt sær mann vi har i andre enden av telefonrøret, er helt sikkert.

-  Vel, jeg er fremdeles litt gal og sprø, men ikke depressiv. Den tida har jeg lagt bak meg. Begynner å bli voksen nå. Jeg er ikke så vill lenger, har mistet litt av energien - det skjer vel når man nærmer seg 40. Før var musikken og bandet viktigst, nå er jeg mer opptatt av mine venner, åndelige ting og livet rundt meg. Dessuten er jeg glad for at jeg har fått en ny generasjon fans, sier Corgan.

Det er ikke vanskelig å høre The Smashing Pumpkins storhetstid i solodebuten. Det er først og fremst stemmen som avslører mannen bak, men «The Future Embrace» har mye av det vi elsket med Smashing Pumpkins:

Episk progrock, metal, psykedelia, alternativ rock og bittersøt pop. Det nye er kanskje litt elektronika, og at Corgan virker mer tilfreds.

-  Jo da, jeg har det bra. Jeg mener at «The Future Embrace» er veldig ulik Smashing Pumpkins, men det er vel slik jeg er skrudd sammen musikalsk. Jeg føler at jeg har utviklet meg og laget noe nytt.

THE SMASHING PUMPKINS solgte millioner av plater. Albumene «Siamese Dream» og «Mellon Collie And The Infinite Sadness» er klassikere fra 90-tallet. For fem år siden raknet bandet, og da alle trodde Billy Corgan skulle gå solo, dukket han opp med Zwan.

-  Hva som skjedde? Det som alltid skjer, den samme triste historien hver eneste gang: sex, drugs & rock\'n\'roll.

-  Det blir for mye narkotika, sex og festing, og det ødelegger. Det er årsaken til at både Pumpkins og Zwan gikk i oppløsning.

I 1996 døde et bandmedlem av en overdose heroin. Kurt Cobain-enka Courtney Love har hatt et forhold til Corgan. Men det - og Nirvana-linken med stemplet som livstrøtt, dekadent rockstjerne à la Kurt Cobain - er et ikke-tema for Billy Corgan. Men tekstmessig ser man likheter mellom Cobain og Corgan:

«Living makes me sick, so sick I wish I\'d die,» sang Corgan i «Jellybelly». «I hate myself, and I want to die,» sang Cobain før han tok sitt liv.

Corgan er ikke opptatt av politikk, men misliker høyredreiningen i USA under Bush.

-  Jeg stoler verken på høyre- eller venstresiden. Politikken er pill råtten, alt handler om økonomi og utnyttelse av den 3. verden. Jeg er bekymret for framtida.

Når Corgan ikke skriver musikk, skriver han på sin selvbiografi, som han fortløpende legger ut på nettstedet billycorgan.com.

PÅ EGEN HÅND: - Stort sett er band bedre og mer interessante enn soloartister, sier Billy Corgan (38) - som snart solodebuterer med albumet «The Future Embrace».
THE SMASHING PUMPKINS: Dannet 1988, oppløst i 2000.