BEVÆPNER SEG: Litt forskrekket mottar Nils Ole Oftebro (Stefan) en pistol av Ole Johan Skjebred (sønnen Pjotr), foran ser vi Pål Sverre Hagen (Stavrogin) og ting begynner å bli alvor. Foto: Anders Grønneberg
BEVÆPNER SEG: Litt forskrekket mottar Nils Ole Oftebro (Stefan) en pistol av Ole Johan Skjebred (sønnen Pjotr), foran ser vi Pål Sverre Hagen (Stavrogin) og ting begynner å bli alvor. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Demoner og terror i 2014

Høyreekstremisme på Nationaltheatret.

«Demoner 2014» handler om terror og ekstremisme etter 22. juli:

Ønsker forandring Vi blir vitne til en dannelsen av en terrorcelle, og blir vitne til hvordan mennesker som ønsker forandring, søker kjærlighet og tilhørighet gjør fatale feil.

Stykket har premiere lørdag 8. februar på Nationaltheatret og gå fram til 1. april.

Vi blir vitne til en gruppe søkende mennesker, kanskje ikke så veldig annerledes oss, som vikles inn i handlinger og tankegods vi ser på som avskyelige.

Uten frykt De ønsker forandring og danner en terrorcelle, ledet av den desillusjonerte og karismatiske Stavrogin. De frykter ingenting.

Heller ikke døden.

Stykket baserer seg på Fjodor Dostojevskijs «De besatte» fritt bearbeidet av Geir Gulliksen.

Norge anno 2014 - Hva er ekstremisme? Hvor går grensen mellom ytring og handling - terror? Pål Sverre Hagen, sist sett i filmen «Kon-Tiki» og med verdenspremiere med «Kraftidioten» i Berlin neste uke.

Han spiller Stavrogin, en besatt sjel som søker og destruerer.

Rollefigurene har beholdt Dostojevskijs originale navn, men alle er moderne nordmenn anno 2014.

- Folkene i stykket leter etter svar og mening i livet. De projiserer sin misnøye over på samfunnet - og legger ansvaret der.

TERRORCELLE: En gruppe mennesker søker forandring, og vikles inn i tankegods og handlingsmønster som bærer galt av sted. Her ser vi deler av «Demoner 2014»-ensemblet med Pål Sverre Hagen (fra v.), Ole Johan Skjelbred, Nader Khademi, Nils Ole Oftebro og Mariann Hole. Foto: Anders Grønneberg
TERRORCELLE: En gruppe mennesker søker forandring, og vikles inn i tankegods og handlingsmønster som bærer galt av sted. Her ser vi deler av «Demoner 2014»-ensemblet med Pål Sverre Hagen (fra v.), Ole Johan Skjelbred, Nader Khademi, Nils Ole Oftebro og Mariann Hole. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Både Dostojevskij og Gulliksen er mer opptatt av å stille spørsmål enn å finne svar, sier Hagen.

Sviktet sønnen Nils Ole Oftebro spiller en gammel 68-er som forsøker å finne tilbake til sønnen Pjotr (Ole Johan Skjelbred), men glir inn i et mørke og blir med i en høyreekstrem gruppe - der medlemmene langsomt vikles sammen til et monster.

- Det er viktig at man tar sine barn på alvor, sier Oftebro.

Han viser til rollen som Stefan, som har sviktet sønnen. Og han går altfor langt i forsøket å vinne ham tilbake.

22. juli som bakteppe - «Demoner 2014» er et modig og viktig stykke som tar opp et tema som er vanskelig å håndtere. Det handler ikke om 22. juli, men det ligger der. Som et bakteppe, sier Oftebro.

To av kvinnerollene spilles av Gisken Armand og Mariann Hole.

Sistnevnte vikles inn i denne gruppa desillusjonerte personer av kjærlighet - hun søker et følelsesmessig oppgjør mot Stavrogin.

Blir viklet inn - Vi er unge som mangler identitet, fundament og kjærlighet. «Liza» er ingen terrorist, men hun blir likevel viklet inn, sier Hole om sin rolle.

Armand er Oftebros ektefelle, og er i ferd med å forlate ham til fordel for en ung elsker.

Hun er også mor til Stavrogin. I likhet med sin mann, har hun forsømt sitt barn og heller levd et løssluppent og frivolt liv.

Bok og teater Det er forlegger og forfatter Geir Gulliksen som står bak «Demoner 2014». Stykket kommer samtidig ut i bokform på Aschehoug, sammen med et annet stykke han har satt opp i samarbeid med regissør Runar Hodne, «En kropp».

- «Demoner 2014» handler mer om kjærlighet enn terror, sier Gulliksen.

Han forteller at det hele starter som en lek, en farlig lek. En gruppe mennesker prøver å skape mening og forandring i tilværelsen. De drives av politikk, selvforakt, usikkerhet, kjærlighet og mangel på kjærlighet.

- Det hele får en voldelig utgang.

LIKE AKTUELT: Geir Gulliksen har basert stykket på Fjodor Dostojevskijs «De besatte» - like aktuelt nå som for 150 år siden. Her i samtale med Nils Ole Oftebro. Foto: Anders Grønneberg
LIKE AKTUELT: Geir Gulliksen har basert stykket på Fjodor Dostojevskijs «De besatte» - like aktuelt nå som for 150 år siden. Her i samtale med Nils Ole Oftebro. Foto: Anders Grønneberg Vis mer