- Demoniseres på grunn av manglende kunnskap

Vinneren av den internasjonale ibsenprisen, østerrikeren Peter Handke (72), reagerte på fascistrop og buing i Oslo, og har besluttet å gi bort prispengene på 2,5 millioner kroner.

KUN FORFATTERSKAPET: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke besøkte Ibsenkonferasnen i Skien. Han ville kun snakke om forfatterskapet. Her er han ute og går med kona Agnes Beate Handke. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
KUN FORFATTERSKAPET: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke besøkte Ibsenkonferasnen i Skien. Han ville kun snakke om forfatterskapet. Her er han ute og går med kona Agnes Beate Handke. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

SKIEN (Dagbaldet): Tildelingen av prisen til Handke har vært svært omstridt på grunn av Handkes politiske ståsted, og bånd til den serbiske krigsforbryteren Slobodan Milosevic. Handke talte i hans begravelse.

Sjøl vil ikke dramturgen og forfatteren lenger svare på spørsmål som knytter ham til dette politiske miljøet og synspunkter som ikke er direkte relatert til hans forfatterskap.

- Jeg vil bare svare på spørsmål som gjelder mitt forfatterskap og forhold til teater og den slags, så formuler dine spørsmål godt, sier han til Dagbladet.

Handke var sterkt preget av å hele tiden bli bombardert med gjentatte spørsmål om hans lefling med fascismen, Milosevic og hvordan han betraktet den lite hyggelige velkomsten han fikk i forbindelse med prisutdelingen på Nationalteateret søndag kveld.

Men han svarte generelt på spørsmål fra NRKs journalist, og kunne fortelle hva han ønsket å gjøre med prispengene, som han nå har sagt fra seg.

- Jeg vet ikke hvor mye det koster å bygge et svømmebasseng for barna i Kosovo. I tillegg skal det etableres en pizzarestaurant. Resten av pengene har jeg overlatt til den norske regjeringen å administrere, forklarer Handke.

Demoniseres
Lederen av den internasjonale juryen bak ibsenprisen, Per Boye Hansen, er kritisk til røstene som har spikret Handke til fascistanklagene.

SNAKKET OM IBSEN: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke snakket om sitt forbilde under Ibsenkonferansen i Skien. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SNAKKET OM IBSEN: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke snakket om sitt forbilde under Ibsenkonferansen i Skien. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror demonstrantene bruker sin rett til ikke å sette seg inn i Peter Handkes forfatterskap, og dermed stempler ham, i stedet for å sette seg inn i det universet han har skapt. Dette er en måte å demonisere Handke på, sier Boye Hansen.

Jurylederen legger ikke skjul på at Handkes bindinger til Milosevic, og talen forfatteren holdt i krigsforbryterens begravelse, kan virke provoserende. Boye Hansen understreker imidlertid sterkt at forfatteren står for de motsatte verdiene.

- Så Handke har en pedagogisk utfordring?

- Handke er forfatter ikke pedagog, slår Boye Hansen fast.

- Lite lurt
Karl Ove Knausgård, som er Peter Handkes forlegger, var til stede under ibsenkonferansen, som er i Skien i dag og i morgen. Han forteller til Dagbladet at den voldsomme kritikken som tidligere rammet forfatteren i Tyskland på 2000-tallet, men som nå utfolder seg i Norge, skyldes at folk kjenner for lite til forfatterens egentlige ståsted og forfatterskap.

- Han er imot folkemord og totalitære regimer, men talen hans i Slobodan Milosevics begravelse er blitt et emblem som overskygger alt hva Handke står for. Få har lest ham. Noe som kan forklare at han knyttes til fascismen. Jeg personlig synes imidlertid at det var lite lurt å tale i Milosevic begravelse.

Knausgård har så langt publisert en bok fra forfatterens rike produksjon.

DEMONISERES: Juryformann Per Boye Hansen hevder Handke demoniseres uten at noen kjenner godt nok til ham. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
DEMONISERES: Juryformann Per Boye Hansen hevder Handke demoniseres uten at noen kjenner godt nok til ham. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Men jeg håper å komme med flere, sier Knausgård.

I sin tale på starten av konferansen i Skien sier han at Handkes bok «Kravløs ulykke» fra 1972 trolig er den aller viktigste boka på tysk i nyere tid. Boka tar utgangspunkt i selvmordet til Handkes mor.

På nytt
Debatten rundt Peter Handke i Norge er bare en ny i rekken av flere debatter rundt den sterkt kritiserte forfatteren og dramaturgen.

I 2006 ble han tildelt Heinrich Heine-prisen av Düsseldorf by. På grunn av alt bråket rundt Handke ble prisen trukket tilbake. I Tyskland er det i en årrekke blitt skrevet mange kritiske innlegg mot Handke. Debatten har rast. Dette forteller både Boye Hansen og Knausgård om. Begge konkluderer med at det er vokst fram et mer nyansert syn på forfatteren.

- Det kommer nok til å skje her også, slår Per Boye Hansen fast.

FORLEGGER: Karl Ove Knausgård er Handkes forlegger Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FORLEGGER: Karl Ove Knausgård er Handkes forlegger Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer