- Demoniseres på grunn av manglende kunnskap

Vinneren av den internasjonale ibsenprisen, østerrikeren Peter Handke (72), reagerte på fascistrop og buing i Oslo, og har besluttet å gi bort prispengene på 2,5 millioner kroner.

KUN FORFATTERSKAPET: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke besøkte Ibsenkonferasnen i Skien. Han ville kun snakke om forfatterskapet. Her er han ute og går med kona Agnes Beate Handke. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
KUN FORFATTERSKAPET: Vinneren av ibsenprisen 2014, Peter Handke besøkte Ibsenkonferasnen i Skien. Han ville kun snakke om forfatterskapet. Her er han ute og går med kona Agnes Beate Handke. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbaldet): Tildelingen av prisen til Handke har vært svært omstridt på grunn av Handkes politiske ståsted, og bånd til den serbiske krigsforbryteren Slobodan Milosevic. Handke talte i hans begravelse.

Sjøl vil ikke dramturgen og forfatteren lenger svare på spørsmål som knytter ham til dette politiske miljøet og synspunkter som ikke er direkte relatert til hans forfatterskap.

- Jeg vil bare svare på spørsmål som gjelder mitt forfatterskap og forhold til teater og den slags, så formuler dine spørsmål godt, sier han til Dagbladet.

Handke var sterkt preget av å hele tiden bli bombardert med gjentatte spørsmål om hans lefling med fascismen, Milosevic og hvordan han betraktet den lite hyggelige velkomsten han fikk i forbindelse med prisutdelingen på Nationalteateret søndag kveld.

Men han svarte generelt på spørsmål fra NRKs journalist, og kunne fortelle hva han ønsket å gjøre med prispengene, som han nå har sagt fra seg.

- Jeg vet ikke hvor mye det koster å bygge et svømmebasseng for barna i Kosovo. I tillegg skal det etableres en pizzarestaurant. Resten av pengene har jeg overlatt til den norske regjeringen å administrere, forklarer Handke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer