Demonstrasjon i solnedgang

Når bading blir politikk.

OMSTRIDT: Bading på Tjuvholmen i Oslo sentrum. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
OMSTRIDT: Bading på Tjuvholmen i Oslo sentrum. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Kommentar

PÅ KORNET: Noen ganger er bading politikk. Den fineste demonstrasjonen jeg har vært med på, inneholdt stor grill, solstoler og trommer. Og et stort lass med fin, fin sand. Den gang var «sukkerbiten» foran operaen bare en utstikker, og operaen var ikke engang påbegynt. Men sola skinte, vannet var varmt og og vi hadde lekre tegninger som illustrerte hvor fint det kunne bli - hvis bare byen vår fikk sin helt egen bystrand. Jeg var nyforelska i mannen bak og syntes drømmen om å sikre folket tilgang til fjorden midt i Oslo sentrum var like vakker som solnedgangen.

I varmen er det få demonstrasjonstog, men passe slapt å tenke tilbake til tida før jeg begynte å skrive om demonstrasjoner heller enn å delta i dem. Særlig fra terrassen i Havnelageret, første dag tilbake på jobb og med lyst til å bade så snart morgendagens saker er levert.

Noen ganger blir drømmer til virkelighet. Foran meg ser jeg Sukkerbiten, øya som nå er blitt hipt utested og med bro over til fjonge, nybygde Sørenga. På brygga der sitter solbrune kropper tett, kropper som med ujevne mellomrom tar stupet ned i vannet nedenfor. Går jeg andre vei raskt oppover i byen, rekker jeg å bli akkurat passe svett før jeg når sentrums nye sandstrand på Tjuvholmen. Der leker små og store på stranda, noen i vannet på sandstranda og andre ytterst på holmen. Folkelivet vitner om at mange deler drømmen om yrende badeliv i byen.

Drømmen om fasjonabel bolig i sentrum viser seg å være en annen. I alle fall for noen av beboerne på nettopp Sørenga og Tjuvholmen. De har byttet ut store villaer med gåavstand til restauranten, men vil ikke at musikk fra kafeen eller lyden av badende ungdommer skal nå opp til verandaen deres på kveldstid.

Det virker selvsagt mot sin hensikt. Nå tar ekstra mange turen til de to badestedene i Oslo sentrum, for å vise at strandloven har en funksjon særlig nettopp her. Noen av dem blir sikkert nyforelska også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.