Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjonen som uteble

Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen er fornøyd med lanseringen av boka «Taushetens tyranni».

FORNØYD: Forlagssjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm lanserte boken «Taushetens tyranni» uten særlig dramatikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FORNØYD: Forlagssjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm lanserte boken «Taushetens tyranni» uten særlig dramatikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble boka «Taushetens tyranni» av Flemming Rose lansert av Cappelen Damm.  

I boka gjengis en faksimile av de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed, som Rose publiserte som kulturredaktør i Jyllands-Posten i september 2005.  

Ytringsfrihetens status Forlagssjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm hadde ingen spesielle forventninger foran lanseringen.  

- Vi hadde en forventning om at boka ville bli vurdert ut i fra dens viktige budskap, som er en gjennomgang av ytringsfrihetens utvikling og status i en stadig mer globalisert verden. Det er et tema som interesserer mange, sier Jenssen.

Konstruert virkelighet Derfor synes han at det ikke er overraskende at boken får oppmerksomhet. Men Jenssen sier han ikke ønsker å bidra til at fokus flyttes fra boka til utenforliggende saker.

- Dette at vi har hevet sikkerheten og igangsatt tiltak før utgivelsen er en konstruert virkelighet. De omtalte karikaturtegningene er med som en dokumentasjon til teksten, og ikke ment som noen provokasjon, sier han.

- Brenn i helvete Politiet rykket likevel ut og sikret området rundt forlaget med biler med gitter og mannskap med vester og hjelmer etter at det hadde blitt varslet demonstrasjon. Cappelen Damm valgte å gi de ansatte tilbud om å forlate arbeidsplassen.

- Demonstrasjonen var varslet på et tidspunkt da de fleste av våre ansatte ville ha gått hjem. Derfor fikk de et tilbud om å gå tidlig. Noen takket ja til tilbudet, men ikke alle. Men det var ikke snakk om noen evakuering, sier Jenssen.

Varselet skulle vise seg å stamme fra et Facebook-arrangement, som brukte ordene «måtte de brenne i helvete» med klar adresse til forlaget.

- Positivt «Demonstrasjonen» viste seg etterhvert å ha liten oppslutning. Ifølge TV 2 deltok rundt ti ungdommer i et lite opptog som virket forvirret om hvilken retning de skulle ta, og som oppløste seg fort.

- Man kan alltid spekulere om det ble riktig i forhold til utfallet. Hadde demonstrasjonen vært varslet utenfor tiden da våre ansatte går hjem, hadde vi nok ikke gitt det tilbudet vi gjorde.

- Når de aller fleste vendte ryggen til demonstrasjonen, så tolker jeg dette som et positivt tegn om samfunnet vi lever i, sier Jenssen.

- Så i lys av dette er du godt fornøyd med lanseringen av boken?

- Det er jeg.

POLITI: Politiet møtte mannssterke utenfor Cappelen Damm etter at det var varslet demonstrasjon. Men demonstrantene kom aldri til Akersgata der forlaget holder til. Foto: Erlend Aas / Scanpix
POLITI: Politiet møtte mannssterke utenfor Cappelen Damm etter at det var varslet demonstrasjon. Men demonstrantene kom aldri til Akersgata der forlaget holder til. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!