Demonstrasjoner mot U2 kan skape problemer for Sverige-konserter

Protesterer mot langvarig nedrigging.

GIGANTSCENE: U2 spilte tre konserter i hjembyen Dublin, i forbindelse med Europaturneen sin. Naboene til arenaen Croke Park demonstrerer i dag mot den langvarige nedriggingen av gigantscenen. Bildet er fra den første konserten på fredag.  Foto: SCANPIX /EPA/AIDAN CRAWLEY
GIGANTSCENE: U2 spilte tre konserter i hjembyen Dublin, i forbindelse med Europaturneen sin. Naboene til arenaen Croke Park demonstrerer i dag mot den langvarige nedriggingen av gigantscenen. Bildet er fra den første konserten på fredag. Foto: SCANPIX /EPA/AIDAN CRAWLEYVis mer

(Dagbladet.no): Fredag og lørdag kommer U2-sirkuset til Sverige, og det er ventet at hundrevis av nordmenn vil ta turen over grensa for å få med seg stjernene.

Men nå setter bandets egne landsmenn kjepper i hjulene for turneen deres.

44 timers nedrigging
Bandet spilte hele tre konserter i hjembyen Dublin på fredag, lørdag og mandag, som en del av europaturneen de er i gang med. Men så skulle den gigantiske Claw-scenen demonteres. Og naboklagene lot ikke vente på seg, melder blant andre den irske radiokanalen RTE.

Konsertene ble spilt på fotballstadionen Croke Park, og nedriggingen av den 150 tonn tunge scenen startet ved midnatt i går.

Arrangørene har fått tillatelse fra bystyret til å jobbe kontinuerlig med nedriggingen i 44 timer. Dette for å rekke å få scenen av gårde i tide til de neste konsertene, men også for at det skulle bli tid til å klargjøre Croke Park for kvartfinalene i den irske fotballcupen neste helg. Det skriver Irish Times.

Men naboene til fotballstadionen er grundig lei av å få forstyrret nattesøvnen. Omkring 40 av dem er nå i gang med å demonstrere utenfor stadion, skriver RTE News. Men ifølge nyhetsbyrået AP skal planene ikke ha vært å forsinke arbeidet med å få scenen av gårde. Derimot ville de sette bystyret i forlegenhet.

- Dette er vår siste mulighet. De burde ikke forstyrre beboerne på denne måten, sa nabo Pat Gates til Irish Independent etter et protestmøte som samlet 100 personer i forrige uke.

Problemer for tidsskjemaet
U2s turnéansvarlig Jake Berry sier til AP at demonstrasjonene skaper problemer for det nøye planlagte tidsskjemaet de følger. Dermed kan det sette gjennomføringen av andre konserter på turneen i fare. Men det er for tidlig å si om dette vil påvirke konsertene i Sverige førstkommende helg.

- Dette påvirker tidsskjemaet til turneen. Tolk det som du vil, sier Berry, som ikke ville fortelle nyhetsbyrået hvor scenen skulle sendes.

U2 har nemlig hele tre forskjellige utgaver av scenen å bytte på. I tillegg til konsertene i Göteborg fredag og lørdag, skal de spille i Gelsenkirchen i Tyskland på mandag og Chorzow i Polen torsdag neste uke.

Berry sa at arbeiderne ikke ville risikere sikkerheten ved å kjøre trailerne med scenedelene forbi demonstrantene på utsiden av stadion. Dermed skal over 50 trailere ha mistet morgenfergen de etter planene skulle av gårde med.

Demonstrantene skal ha blitt advart mot at de risikerer å bli saksøkt av arrangørene, dersom de får økonomiske tap som følge av dette.

TRØBBEL: Demonstrasjonene skaper trøbbel for turnéskjemaet til Bono og resten av U2. Foto: SCANPIX /AP /Niall Carson
TRØBBEL: Demonstrasjonene skaper trøbbel for turnéskjemaet til Bono og resten av U2. Foto: SCANPIX /AP /Niall Carson Vis mer