Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken:

Demonstrerer mot NRK: - Fy, fy, fy, fy, streikebryteri!

- NRK har beordret ansatte til å begå streikebryteri, sier Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag.

DEMONSTRASJON: NRK-journalistene som er i streik protesterte fredag mot det de mener er streikebryteri fra NRK sin side. Foto: Nikolai Delebekk
DEMONSTRASJON: NRK-journalistene som er i streik protesterte fredag mot det de mener er streikebryteri fra NRK sin side. Foto: Nikolai Delebekk Vis mer

MARIENLYST/OSLO (Dagbladet):

Etter at NRKs streikende journalister tidligere denne uka har klaget på NRKs håndtering av streiken, og det de mener er streikebryteri av NRK, velger Norsk Journalistlag nå å gå ut i demonstrasjon.

Demonstrasjonen blir avholdt ved NRKs lokaler på Marienlyst fredag klokken 13.00. Bare minutter før den begynner ropes det utenfor NRK-bygget:

- FY FY FY FY, streikebryteri!

- Vi står og maler slagord og har henta roperter på Clas Ohlson og gjør oss klare til å rope slagord, sier NRKs streikeleder Jarle Roheim Håkonsen til Dagbladet i forkant av demonstrasjonen.

Roheim kaller det en spontan og «inneklemt demo».

Offisiell klage

Håkonsen forteller til Dagbladet at det er levert inn en offisiell klage på det de mener er streikebryteri av NRK.

STREIKELEDER: Streikeleder Jarle Roheim Håkonsen sier det er levert inn en offisiell klage på streikebryteri. Foto: NTB scanpix
STREIKELEDER: Streikeleder Jarle Roheim Håkonsen sier det er levert inn en offisiell klage på streikebryteri. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi har levert en offisiell klage i dag som dreier seg om et eklatant brudd på streikens regler, der en ikke-streikende mann eller kvinne organisert i TS ble beordret til å overta en streikendes arbeidsoppgaver under 17. mai-sendingen, sier Håkonsen.

Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen sier at NJ opplever at NRK ikke har møtt kravene deres, hverken i de frivillige forhandlingene eller hos mekler. Hun mener det nå er opp til NRK å komme NJ i møte.

- Vi har muskler til å sette makt bak kravene, det var en vurdering vi gjorde da vi valgte å ta ut organisasjonen i konflikt og i streik. Vi er villige til å streike til vi oppnår det vi mener er riktig. Du burde kanskje heller spørre NRK hvor lenge de er interessert i å ha en streik, sier Frantzen.

Frantzen sier at begge parter er innstilt på å finne en løsning, men at Norsk Journalistlag er tydelige på at de må få innfridd sine krav.

- Ballen ligger i all hovedsak hos NRK nå, sier hun.

God stemning

Stemningen blant medlemmene er imidlertid god, ifølge Frantzen.

- Våre medlemmer synes denne streiken er både viktig og riktig. Det er bra og solidarisk. Vi mener oppriktig at dette er en viktig kamp, sier hun.

Hun sier de opplever støtte fra både fagforeninger, organisasjoner og publikum.

- 17. mai-sendingen hadde ikke kommet på lufta hvis ikke noen hadde begått streikebryteri, og vi har også fått bekreftet fra noen av de andre fagforeningene i NRK at NRK har beordret andre NRK-kollegaer til å begå streikebryteri. De som er blitt beordret til det synes det er skikkelig ubehagelig, hevder hun.

Hun mener en uenighet om det såkalte delegasjonsprinsippet - som sier at ledere kan overta arbeidsoppgavene de har delegert under en streik - ligger til grunn.

- NRK tolker nok det mye videre enn alle andre. Én ting hadde vært hvis kringkastingsjefen gjorde det, men du kan ikke flytte det ned 700 ledd. Delegasjonsprinsippet er at den som er leder i bedriften - altså kringkastingssjefen - kan løse de streikendes oppgaver. Man kan strekke seg til at direktørene hans kan gjøre det. Men går det lenger enn det mener vi det er en kraftig utvanning av delegasjonsprinsippet.

- Men det er klart, hvis kringkastingssjefen var inni OB-bussen og styrte sendingen fra Slottsplassen, så hadde ikke vi reagert. Men så vidt vi vet var han ikke det. Jeg så ikke Vibeke Fürst Haugen (direktør på Marienlyst, journ.anm) inni den bussen heller.

- Det gjør at medlemmene våre blir mer sinte, og det forlenger også streiken. Hvis NRK har et ønske om å løse streiken, er dette ikke metoden.

- Ikke grunnlag for påstandene

NRK avviser påstandene om streikebryteri.

- De eksempler NRKJ er kommet med så langt gir ikke grunnlag for gå ut med påstander om streikebryteri, og derfor beklager vi disse utsagnene sterkt, sier Olav Nyhus, direktør ved juridisk avdeling ved NRK, til Dagbladet.

Han sier videre at NRK mener de ligger godt innafor det som er av gjeldende regler, og har derfor bedt NRKJ om å konkretisere sine påstander.

- Vi hadde et møte med NRKJ senest i formiddag hvis vi tydeliggjorde at vi ikke skal drive streikebryteri, og vi ikke gjør det. Dersom de fastholder dette etter at vi har gitt vårt syn, må dette løftes opp på hovedorganisasjonsnivå mellom NJ sentralt og Spekter, sier han, og fortsetter:

- Jeg har lyst til å legge til at vi ber NRKJ og journalistene respektere at vi har 1700 ansatte i NRK som ikke er i streik, og som har en rett og en plikt til å få utført sitt arbeid uten slike beskyldninger.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media