DEMONSTRERTE: Antirastistisk senter og deres leder Rune Berglund Steen sier det ville vært vanskelig å demonstrere mot den drapstrua tegneren Lars Vilks idag. Foto: EPA Bjørn Lundgren / Erlind Hægeland
DEMONSTRERTE: Antirastistisk senter og deres leder Rune Berglund Steen sier det ville vært vanskelig å demonstrere mot den drapstrua tegneren Lars Vilks idag. Foto: EPA Bjørn Lundgren / Erlind HægelandVis mer

Demonstrerte mot terrormålet i høst. Men Antirasistisk senter ville ikke gjort det samme igjen

- Hvor mye motstand er det riktig at én person får?

(Dagbladet): Karikaturtegneren Lars Vilks var trolig målet for terroren som rammet København i helga.

Kunstneren slapp unna, men tror selv at terroristen kom for å ta ham av dage. Vilks ble verdenskjent da han i 2007 tegnet profeten Muhammed som en hund. Han lever i dag med konstante drapstrusler.

Så seint som oktober 2014 gjestet Vilks Norge for å holde et foredrag til støtte for høyreekstreme Dan Park. Antirasistisk senter mobiliserte da til demonstrasjon mot at Vilks fikk si sitt, og fikk støtte fra blant annet AUF, Miljøpartiet De Grønne og Palestinakomiteen.

Må tenke seg om i framtida Nå, to dager etter at Vilks nesten ble tiet for godt, sier Antirastisk senter at de ikke hadde gjort det samme igjen.

- Vi er akkurat like uenige med Lars Vilks som før, men vil tenke oss om før vi avgjør hvordan vi skal uttrykke den uenigheten framover. Han har problematiske syn som går mot andre menneskers rettigheter, og han fortjener å presses på det han sier, men det som skjedde i København endrer noe for oss alle, sier Rune Berglund Steen, daglig leder ved senteret.

Berglund Steen sier han forstår hvordan demonstrasjonen mot Vilks kan virke merkelig i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lars Vilks kom til Norge for å forsvare en høyreekstremist som hadde sjikanert en svart svensk politiker på det groveste, og vi var sterkt imot at Vilks skulle gis legitimitet av Deichmanske bibliotek. Det som er så vanskelig nå er at terroristen i Danmark legger premisser for oss alle, forklarer han.

- Etisk vanskelig Den 68-år gamle kunstneren Vilks har tidligere vært professor ved Kunsthøgskolen i Bergen. Vilks har blant annet også tegnet en jøde som gris og Jesus som en elefant.

- Var ikke Lars Vilks ytringsfrihet så viktig i oktober i fjor?

- Vilks skulle ikke forsvare retten til å ytre seg, han skulle forsvare de faktiske rasistiske ytringene. Men det er klart at Lars Vilks ytringsfrihet er truet, og det er etiske betenkeligheter med å demonstrere mot at han skal få plass i offentligheten framover, sier han.

Berglund Steen sier til Dagbladet at terroren i København skaper en etisk vanskelig situasjon for organisasjonen.

- Det er ikke lett, for Lars Vilks er ingen god forkjemper for ytringsfriheten, men når noen utsettes for et terrorangrep på grunn av sine synspunkter, så har den personen krav på demokratiets støtte, sier han og legger til:

- Hvor mye motstand er det riktig at en person får? Man må beholde menneskeligheten oppe i dette, avslutter Berglund Steen.

SITUASJONEN ER ENDRET: - Det ville blitt problematisk å demonstrere mot Lars Vilks etter terroren i København, sier Rune Berglund Steen ved Antirasistisk senter. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SITUASJONEN ER ENDRET: - Det ville blitt problematisk å demonstrere mot Lars Vilks etter terroren i København, sier Rune Berglund Steen ved Antirasistisk senter. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer