Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dempet moromann

I dag kan komiker Steve Carell (52) bli Oscar-nominert. Ingen er mer overrasket over det enn ham selv.

CANNES (Dagbladet): - Ja, jeg er overrasket, sier skuespiller og komiker Steve Carell (52).

Det han er overrasket over, er den antatte Oscar-nominasjonen han vil få i dag, for rollen som mentalt ustabil milliardær i dramaet «Foxcatcher». Filmen har norsk kinopremiere i morgen.

- Det er veldig hyggelig, åpenbart, å få slike kompliementer. Men det er på ingen måte grunnen til at jeg ble en del av dette. Jeg har aldri gjort valg for å vise at jeg får til noe. Det ville vært en egoistisk av meg.

Jon Stewarts makker Når Dagbladet møter Carell, er han dempet i stemmen og opptatt av ikke å virke pompøs eller pretensiøs. Publikum er vant til å se en annen versjon av ham, som en av Jon Stewarts krakilske korrespondenter i det amerikanske satireprogrammet «The Daily Show», eller i komiske hovedroller i USA-versjonen av The Office eller filmer som «The Forty Year Old Virgin» og «Crazy Stupid Love».

- Det var ute av komfortsonen for meg i den forstand at jeg har gjort mest komedie, sier Carell.

- Det var litt skremmende. Men jeg tenkte som så at hvis Bennett trodde jeg kunne gjøre det, burde jeg gjøre et forsøk.

Tre timer i sminken Bennett Miller har regissert «Foxcatcher», som er basert på en sann historie om Mark Schultz, tidligere verdensmester i bryting, som ble tatt under vingene til den rike og eksentriske John E. du Pont, i et usunt mentorforhold som endte med mord.

Carell spiller du Pont mot Channing Tatum i rollen som Schultz. Men de to ble ikke kjent før etter innspillingen.

Carell trengte tre timer i sminkestolen før hver innspillingsdag, blant annet for å få festet på seg neseprotesen som skulle gjøre ham mer lik du Pont.

- Når de andre kom på jobb, var jeg allerede i rollen, sier han.

- Og de dro hjem før jeg kunne bli meg selv igjen. Sminken skapte en naturlig barriere mellom meg og de andre. Jeg kunne føle at det var ubehagelig å være i nærheten av meg.

Å prøve for hardt Han syntes innspillingen var ubehagelig selv.

- Rollen var med meg hele tida. Jeg var glad for å bli ferdig med det. Det var godt å komme hjem igjen.

OVERRASKET: Komiker Steve Carell forventes å være en av skuespillerne som i dag blir nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle. - Det er hyggelig, men det er på ingen måte grunnen til at jeg gjorde dette, sier han om filmen «Foxcatcher». Foto: Scanpix.
OVERRASKET: Komiker Steve Carell forventes å være en av skuespillerne som i dag blir nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle. - Det er hyggelig, men det er på ingen måte grunnen til at jeg gjorde dette, sier han om filmen «Foxcatcher». Foto: Scanpix. Vis mer

- Kan du bruke erfaringen din fra komediene i en rolle som denne?

- Jeg nærmer meg rollene på samme måte, og prøver alltid å være så ærlig jeg kan. Egentlig er det ikke så ulikt. Hvis du prøver for hardt å være morsom, er du ikke morsom. Jeg tror det samme gjelder drama. Rollefigurene i en film vet ikke om de er med i en komedie eller et drama. De bare lever. Slik sett er de adskilt fra oss andre.

Og selv om Carell jobbet lenge med å se opptak av du Pont, lese om ham og lære seg å snakke med stemmen hans, føler han ikke at han forstår ham.

Kan ikke forstå - Det er vanskelig å snakke om på den måten, fordi det dreier seg om et virkelig menneske. Å si at du virkelig forstår et virkelig menneske, er pretensiøst. Jeg mener, forstår jeg meg selv? Alt jeg kunne gjøre, var å gjette, sier skuespilleren.

- Men jeg ser ikke på ham som en skurk eller et monster. Han var et plaget menneske som hadde hatt en vanskelig oppvekst. Til syvende og sist tror jeg ikke skuespillere skal sette seg til doms over de vi spiller?

- Hvorfor er du opptatt av ikke å være pretensiøs?

- Fordi jeg ikke liker pretensiøse mennesker, sier Steve Carell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media