Anmeldelse: «Den 12. mann»

«Den 12. mann»: Hvem er denne filmen egentlig laget for?

Arne Skouens klassiske «Ni liv» filtreres gjennom «Max Manus» og «Veiviseren» i årets store norske julefilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Harald Zwarts «Den 12. mann» er et patriotisk actiondrama basert på virkelige hendelser fra andre verdenskrig, og for den delen av publikum som kun lar seg lokke til kinoene den ene gangen i året norsk filmbransje lykkes i å stable på beina en storfilm beregnet på voksne mennesker, vil den formodentlig funke tålelig greit. Det betyr derimot ikke at den er en god – eller viktig – film.

Arketypisk«Den 12. mann» forteller historien om motstandsmannen Jan Baalsruds dramatiske flukt fra Rebbenesøya utenfor Tromsø og over grensa til Sverige våren 1943. Det er en historie som også er skildret i Arne Skouens «Ni liv» fra 1957, men selv om Zwart siterer såpass mange av Skouens bilder at man kan regne «Den 12. mann» som en nyinnspilling, er de to filmene svært forskjellige i uttrykket.

Dette skyldes ikke minst at det har skjedd mye med filmspråket i løpet av 60 år, men den viktigste forskjellen er likevel at Zwart gjør sitt ypperste for å presse Baalsruds historie inn i en utdatert Hollywood-formel. Dette innebærer at nazistene er svovelduftende karikaturer som hveser sine replikker i dramatisk lyssatte kulisser, mens vår overmenneskelig utholdende helt er selve legemliggjørelsen av den norske frigjøringskampen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer