Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den aggressive byrådsleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIGGING: Høyres byrådsleder i Oslo, Erling Lae, er misfornøyd med at Stortinget enstemmig (inklusive Høyre og FrPs stortingsrepresentanter) har avkriminalisert tigging (Dagbladet i går). Byrådslederen ønsker å ta omkamp ved å stigmatisere noen av byens fattigste. «Hittil har tigging vært forbudt. Nå er tigging tillatt. Men derfor må det være mulig å behandle aggressiv eller sjenerende tigging som et ordensproblem når dette faktisk er tilfelle». Byrådslederen slår inn åpne dører. Politiet har allerede i dag hjemmel i straffelovens § 350 og 390 a ;for å reagere overfor den som har en adferd som er aggressiv eller sjenerende. Dette enten vedkommende gjør det i egenskap av tigger, prostituert, slosskjempe eller byrådsleder. «Er det helt greit at en tigger praier «kunder» i en minibankkø og at en prostituert står i lobbyen på et hotell og tilbyr sex til gjester, eller kan politiet be dem flytte seg?»

OGSÅ HER slår byrådslederen inn åpne dører, for straffeloven gir allerede politiet hjemmel til å be dem flytte seg. Og det er like lite greit at prostituerte praier «kunder» i minibankkø som at det kommunaleide Oslo Sporveier leier ut standsplass på T-banen til Tele 2 for at de på en aggressiv måte praier «kunder» i T-banekøen. Eller at Hafslund, hvor kommunen er hovedaksjonær, er særs aggressive i å praie potensielle alarmkunder på Karl Johans gate, med salgstillatelse fra kommunens fagetat. Som Justisdepartementet skriver i Ot.prp. 50 (2005-2006), pkt. 5.3:;«Politiet vil fortsatt ha adgang til å bortvise personer som tigger og samtidig begår straffbare handlinger, som for eksempel ved å oppføre seg truende eller ved å forstyrre den alminnelige fred, ro eller ferdselen».

BYRÅDSLEDEREN spør om vi «trenger vi kjøreregler i en by som skal være for alle». Jo, men hvorfor skal dette inn i politivedtektene under merkelappen prostitusjon og tigging? Aggressiv, sjenerende og pågående adferd bør det reageres på i mange situasjoner, og uansett om det er presten, salgsagenten, fattigkaren eller byrådslederen som står for den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!