Den allmenne etikk

Etikk er i vinden for tida, og søken etter verdier er blant nittiåras mest tidstypiske mentalitetstrekk. Noen snakker om en ektefølt, såkalt «etisk vending» i samfunnet - mens andre ser klare trekk av mote og jippo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Begge standpunkter har nok noe for seg, men behøver neppe å utelukke hverandre av den grunn. Professor i filosofi, Knut Erik Tran- øy, velger å vektlegge det han kaller «det åpne sinn», og mulighetene som ligger i vår iboende moral.

For det som styrer vår etiske utvikling, er ikke først og fremst moralfilosofiens voktere. Det er tvert imot vår allmennmenneskelige moral som er det avgjørende, mener Tran-øy. Med andre ord den felles grunn som ligger under alt menneskelig, og som Tranøy omtaler som «de bio-moralske verdier». Uansett tid, sted og kultur finnes det altså et felles moralsk utgangspunkt, hvis legitimitet er uavhengig av varierende samfunnsforhold. Ikke minst er språket med på å innpode slike moralske forutsetninger i oss allerede fra barndommen av, understrekes det i «Det åpne sinn».

Tranøy formulerer sitt utgangspunkt på denne måten: «Mot den bakgrunn jeg nå har skissert, er svaret på spørsmålet 'Hvorfor være moralsk?' ganske enkelt: Det kan vi ikke unngå å være.»

Udogmatisk

I henhold til denne tankegangen er mennesket prisgitt moralens rammer, hva enten vi vil eller ikke. Det er således, med Tranøys ord «...en uavviselig sannhet at både moralen og språket er på plass og i funksjon før vi er det». Og ganske riktig, hinsides godt og ondt kommer bare de færreste av oss. På den annen side børTranøys påstander neppe betraktes som noen absolutt innsikt i moralens vesen, men mer som en udogmatisk og konstruktiv vinkling. Åpenheten er nettopp selve poenget her, uavhengig av eventuelle motforestillinger mot Tranøys prosjekt for øvrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer