Den altfor smale sti

Lærerens sunne skjønn erstattes av den gnagende tanken på de nasjonale prøvene.

SMALE FERDIGHETER: Som elevombud har jeg kunnet observere hvordan stadig sterkere trykk på de smale ferdighetene presser ut de komplekse, skriver kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SMALE FERDIGHETER: Som elevombud har jeg kunnet observere hvordan stadig sterkere trykk på de smale ferdighetene presser ut de komplekse, skriver kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skolen er underlagt et sammensurium av styringssystemer. Lovverk, fagtradisjon og statlige rundskriv konkurrerer med lokale budsjetter og resultatmål. I hverdagen skal dette omsettes til konkrete tiltak i klasserommet. Den prosessen likner mye på hvordan det foregår i andre arbeidsplasser. Derfor er det mye å lære av funnene fra litteraturen om styringssystemer: Styringssystemene påvirker prosessene, og det som påvirker mest er det som er mest målbart.

Årsaken er ganske enkel. Alle ønsker å gjøre det bra. Alle ønsker anerkjennelse, og det som følger med av karrieremuligheter, lønnsøkninger og ros. Og alle frykter å gjøre det dårlig på en måte som er synlig for andre. Men mens det er forferdelig vanskelig å få harde fakta om hvor flink man er på å nå sammensatte, overordna mål, er det veldig mye enklere å få gode fakta når vi kan sette et enkelt tall på det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.